Policisti prijeli moškega, ki je v Mariboru nadlegoval otroke, učenka se je zatekla po pomoč v trgovino

Vir: Pixabay.com

Včeraj smo poročali, da naj bi v Novi vasi moški nagovarjal otroke. Ustavljal naj bi jih z najrazličnejšimi vprašanji, sledila naj bi ponudba, da ima nekaj zanimivega in vabilo domov.

Omenjenega moškega naj bi vsakodnevno srečevali v okolici Osnovne šole Tabor I, ter na relaciji Tuš – Doživljajsko igrišče – blokovsko naslednje za Mercatorjem.

Učenka se je zatekla po pomoč v prodajalno

Obrnili smo se na PU Maribor, kjer nam je Miran Šadl dejal: “policisti PP Maribor II so včeraj popoldan prejeli prijavo domnevnega nadlegovanja ene od učenk v bližini OŠ Tabor I v Mariboru. Učenka je ravnala pravilno in se zatekla po pomoč v bližnjo prodajalno.”

Policisti že od prijave naprej vodijo intenzivno preiskavo tega primera, prijeli so tudi že domnevnega osumljenca. “Več informacij, v interesu preiskave, javnosti zaenkrat ne moremo posredovati,” pojasnijo.

Poudarijo, da glede na do sedaj zbrana obvestila ni razlogov za preplah ali prestrašenost. “Policisti bodo vsem učencem, mladostnikom, sprehajalcem, uporabnikom igral,…, še naprej zagotavljali absolutno varnost. Vseeno pa velja opozoriti, predvsem otroke, kako ravnati v takih primerih.”

“Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo”

Miran Šadl še zapiše: “Policisti sicer namenjamo veliko časa ozaveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, vendar naj se v pogovor ne zapletajo in naj ostanejo na varnostni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive. V kolikor bi se počutili ogrožene naj se zatečejo k odraslim osebam, v šolo, trgovine, frizerski salon,…, kamorkoli, kjer se bodo počutili varne in naj povedo kaj se je zgodilo ter od tam obvestijo starše.”

Policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci.

Zelo pomemben je pogovor

Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben, povedo na policiji:Po

Oddaj komentar