“Ob višini nosečnosti, ko je plod sposoben preživetja, se prekinitev nosečnosti ne odobrava”

FOTO: Pixabay.com

Ob višini nosečnosti, ko je plod sposoben preživetja, se prekinitev nosečnosti ne odobrava. Odobri se le, kadar gre za razvojne nepravilnosti, nezdružljive z življenjem. Kontracepcija v Sloveniji je dobro dosegljiva, zato naj bo splav le izhod v sili in ne kontracepcija.

Ženska lahko prekinitev nosečnosti zahteva do 10. tedna nosečnosti. “V kolikor nosečnost ni bila načrtovana, ima ženska dovolj časa, da se odloči, kaj želi naprej. Nadaljevanje nosečnosti ali prekinitev,” pojasni Marija Rebolj Stare, dr. med., specialistka ginekologije in perinatologije. V kolikor se za splav odloči po desetem tednu, mora podati zahtevek za splav na Komisijo I. stopnje, na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo, UKC Maribor.

Ko je plod sposoben preživetja, se prekinitev nosečnosti ne odobrava

Kot pove Marija Rebolj Stare se običajno odobri: “V kolikor se zavrne, zaradi višine nosečnosti ali drugega vzroka, lahko nosečnica ponovno poda svojo vlogo za splav na Komisijo II. stopnje, ki je na Ginekološki kliniki v UKC Ljubljana. Ob višini nosečnosti, ko je plod sposoben preživetja, se prekinitev nosečnosti ne odobrava.” Običajno pa se odobri, če gre za razvojne nepravilnosti ploda, nezdružljive z življenjem. V obdobju viabilnosti ploda se pred prekinitvijo naredi feticid.

Obstajata dve možnosti za prekinitev nosečnosti: kirurška prekinitev in prekinitev z zdravili. Kirurški splav je invazivno poseganje v telo, v splošni narkozi. Glede na višino nosečnosti obstajata dve tehniki. Na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo, UKC Maribor, se izvaja le v primerih, da je prekinitev z zdravili absolutno kontraindicirana.

V kolikor ženska želi izključno kirurški poseg in nima absolutnih kontraindikacij za prekinitev nosečnosti z zdravili, jo napotimo v ustanovo, kjer takšne posege izvajajo neselektivno. Ker je kirurški splav kirurški poseg, predstavlja tveganje za poškodbe maternice in vnetja s posledičnimi zarastlinami. Zato smo se usmerili na prekinitve nosečnosti z zdravili, kjer ni invazivnega poseganja v telo,” pojasni.

Prekinitev z zdravili deluje kot spontani splav

Do devetega tedna se splav izvede doma, po zaužitju tablete. Ženska si mora vstavljati tablete in na ta način se splav sproži. “Nekatere ženske splavijo že po zaužiti tableti, vendar se jim svetuje, da protokol dokončajo, saj se mora poleg ploda in posteljice izločiti tudi v duciduo spremenjena sluznica votline maternice,” pove in doda, da ima ženska dva tedna po splavu kontrolo krvi in pri ginekologu.

Metoda v obeh primerih ni 100-odstotna

V primeru, da do splava ni prišlo, se lako postopek ponovi ali pa se ženska odloči za kirurški splav. Kadar gre za prekinitev po 9. tednu, pa je ženska po 36-48 urah po zaužitju tablete sprejeta v bolnišnično oskrbo. Najprej dobiva zdravila za sprožitev splava in proti bolečinam, če to potrebuje. Po splavu se naredi ultrazvok.

“V kolikor v votlini ostane veliko neizločenega prekrvljenega tkiva, se lahko odločimo za dokončanje izpraznitve maternice s kratkim posegom v narkozi, ki mu rečemo abrazija (med ženskami znano kot »čiščenje maternice«). V tem primeru je stena maternice debelejša, tkiva je manj in je poseg, glede na kirurški splav, manj tvegan za zaplete kot so poškodba maternice, predrtje maternice,” opiše.

Podatkov, koliko splavov je letno opravljenih, ni vse od leta 2017. Tedaj je bilo splavov 460. “V naši regiji se število splavov kratkoročno minimalno spreminja, dolgoročno pa je vidna tendenca padanja,” pove. V obdobju 2014-2017 so bile ženske, ki so se odločile za splav, stare od 15-48 let, povprečna starost je znašala 31 let. Za splav so se najpogosteje odločale ženske, stare 24 let.

“Nekatere najdejo nove možnosti in se za prekinitev ne odločijo”

Povratnice so bolj izjema kot pravilo. V kolikor se ženska večkrat odloči za splav, ji le-tega večkrat krije zavarovalnica. Pojavljajo se približno enakomerno pri vseh starostnih skupinah. “Ko pridejo do nas, je večina žensk že trdno odločenih, kaj želijo. Občasno srečujemo posameznice, ki jih v prekinitev nosečnosti prisilijo socialne razmere, nova zaposlitev ali partnersko nerazumevanje oz. nestrinjanje z nosečnostjo,” pove in doda, da te do konca razmišljajo, kaj bi bilo najbolje: “So v čustveni stiski, saj bi same želele zadržati nosečnost, zunanji pritisk pa je premočan. Z njimi se več pogovarjamo, ponudimo jim možnost pogovora s klinično psihologinjo. Svetujem jim, naj si vzamejo čas za dober premislek in pogovor s partnerjem. Nekatere najdejo nove možnosti in se za prekinitev ne odločijo. So bili tudi posamezni primeri, ko je ženska vrnila vse tablete za splav, čeprav pred tem ni izražala nobenega dvoma o svoji odločitvi.”

Kontracepcija v Sloveniji je dobro dosegljiva

Opozarja, da je splav le izhod v sili in ne predstavlja načina kontracepcije. “Kontracepcija je v Sloveniji dobro dosegljiva, raznovrstna in v celoti krita s strani zdravstvenega zavarovanja. Pomembno je, da se ženske zavedajo, da je njihova odgovornost, kako delajo s svojim telesom. Ginekolog in zdravnik je le svetovalec, ženska pa se zase sama odloča,” pove ob koncu in doda, da odločitve za sabo povlečejo tudi odgovornost za posledice teh odločitev.

Mladostnicam priporočajo dvojno zaščito

Pri mladostnicah se, po njegovih besedah, priporoča dvojna zaščita – hormonska ali znotrajmaternična za preprečevanje neželene nosečnosti in kondomi za preprečevanja prenašanja spolno prenosljivih bolezni. “Potrebno je omeniti, da obstaja tudi zaščita po nezaščitenem spolnem odnosu, ki je v lekarni dosegljiva vsem, brez recepta. Gre za t.i. »jutranjo tabletko.”

Na spletu je brezplačna svetovalna stran »Ženska odločitev«, ki je namenjena ženskam v stiski nepričakovane nosečnosti. Stik je možen tudi po telefonu in elektronski pošti.

Oddaj komentar