Na Univerzi posvet o seksizmu brez rektorja

Univerza v Mariboru

Kot smo včeraj poročali, je Komisija za ženske v znanosti na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru za 7. marec napovedala posvet “Etika in seksizem”. Na posvetu naj bi kot govornik sodeloval tudi rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar, vendar so po treh protestnih odstopih članic Komisije, sprejeli odločitev po dveh drugih govornikih.

Poročali smo, da naj bi rektor nastopil na posvetu o etiki in seksizmu, vendar so se na Komisiji odločili za spremembo. Namesto rektorja, bosta pozdravni nagovor imela prorektorica študentka Maja Žibert in prorektor  Jernej Turk.

Medtem smo prejeli tudi odgovore iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Ministrica Maja Makovec Brenčič bo namreč prav tako prisotna na tem posvetu, zato se je porodilo vprašanje, ali se ji zdi primerno, da rektor nastopi na tovrstnem posvetu sploh glede na preteklo situacijo na mariborski univerzi (afera Lorenčič). Kot so nam pojasnili ima ministrica ničelno toleranco do kakršnihkoli ravnanj povezanih z mobingom in spolnim nadlegovanjem kjerkoli in kadarkoli,  “Univerza mora po svoji naravi tovrstne zadeve reševati v skladu z visoko akademsko kulturo, visoko stopnjo integritete in vzpostavljenimi internimi pravili, ki morajo to odražati,” so zapisali na ministrstvu.

Obžalujemo morebiten izstop iz komisije in vrst govornic na posvetu, kljub temu pa si želimo konstruktivnega reševanja tovrstnih zadev. Tudi omenjeni posvet je ena od priložnosti za odpiranje takšnih tematik,” še dodajajo na ministrstvu za izobraževanje.

V kolikor bo rektor na posvetu nastopil kot govornik, so zaposleni na Univerzi v Mariboru za 7. marec napovedali proteste.

Oddaj komentar