Lastniki nepremičnin na Hrvaškem imajo dovolj: “Odprite nam meje!”

Od 19. marca je na rdečem seznamu celotna Hrvaška. Tako se osebo, ki prihaja iz Hrvaške, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni.
Oseba v kateno ne bo napotena pod posebnimi pogoji, najdete jih TUKAJ.

Želijo si prost dostop do nepremičnin ali plovil

“Mineva eno leto, odkar nam slovenske in hrvaške oblasti omejujejo dostop do nepremičnine ali plovila na Hrvaškem. Čas je, da se zbudimo in ne čakamo več, kdaj/če nam bodo omogočili svobodno uporabo naše lastnine in prenehali kršiti eno od temeljnih ustavnih pravic,” se glasi začetek peticije Lastniki nepremičnin na Hrvaškem – odprite nam meje. S peticijo, ki sta jo ustvarila Sonja Lap Car in Jure Maček, želijo doseči, da slovenske in hrvaške oblasti omogočijo prost dostop do nepremičnin ali plovil.

Poudarjajo: “Zavračamo pogojevanje prestopa meje s takšnimi ali drugačnimi dokazili, testi, »cepilnimi« potnimi listi ali napotitvijo v karanteno. Edino dokazilo je naše lastništvo.”

“Imamo hišo in vinograd, kdo bo vse to obdeloval? Vse je zaraslo,” je zapisala Irena. Kaja pa je ob tem zapisala, da nima besed: “Naše nepremičnine so brez nadzora, plačujemo položnice, kredite, hipoteke pa svojih hiš ne moremo uporabljati. Izpolnjujemo vse svoje dolžnosti -pravic pa nimamo nobenih. Zadnji čas je, da stopimo skupaj in to spremenimo.”

Le kaj se dogaja z nepremičninami?

“Apartma se že več mesec ni niti prezračil. Lastniki sosednjih so prav tako Slovenci, ki že dlje časa niso bili na Hrvaškem. Nočem niti pomisliti, kaj me čaka, ko bom končno lahko vstopila, sploh, ker smo v preteklosti imeli težave z vlago,” meni Majda.

Do sedaj je peticijo podpisalo 1006 oseb, med njimi največ Ljubljančanov in Mariborčanov.

 

Oddaj komentar