Vozniki pozor! Začel je veljati nov zakon

FOTO: Šola voznje Ljubljana 10.11. 2014

Z današnjim dnem je pričel veljati nov zakon o voznikih, ki predvideva več nadzora pri vzgoji varnih voznikov. Največ sprememb bodo morale uvesti šole vožnje. Po novem bomo kljub že opravljenemu izpitu za avtomobil, za vožnjo z motornim kolesom, morali opravljati še izpit kategorije A2 ali A.Čeprav za večino že obstoječih voznikov nov zakon ne prinaša bistvenih sprememb ali posebnih novosti, se nekaj večjih sprememb tiče usklajevanja z evropsko zakonodajo. Kot recimo kategorizacija vozniških dovoljenj, pa tudi pogoji medsebojnega priznavanja vozniških dovoljenj.

Največ novosti zakon prinaša na področju izobraževanja voznikov. Po novem bo odločbo o registraciji šole vožnje izdala Agencija za varnost prometa, ki bo tudi vodila register šol vožnje. Že ob predstavitvi zakon so na vladi poudarili, da zagotavljanje kakovostnega usposabljanja bodočih voznikov bistveno vpliva na splošno prometno varnost, pri tem pa so poudarili, da je največ prometnih nesreč s hudimi posledicami ravno med mladimi vozniki. Po novem bo za novince v kategorijah A2 in A oziroma za motorna kolesa, obvezno dodatno usposabljanje za voznike začetnike, četudi so pred tem že opravili izpit za kategorijo B.

Zakon odpravlja nepravilnosti

Nov zakon naj bi poskušal preprečiti nepravilnosti, kot so bile tiste, ki so jih razkrile policijske preiskave v avtošolah iz leta 2013. Po novem se šola vožnje, ki bi bila izbrisana iz registra šol vožnje zaradi neizvajanja usposabljanja v skladu z novim zakonom in predpisi, še tri leta po tej prepovedi ne bo mogla ponovno vpisati v register.

Novi pogoji za opravljanje izpita

Po novem bodo drugačni tudi pogoji za opravljanje dejavnosti izobraževanja kandidatov za pridobitev vozniškega dovoljenja. Po novem bodo tudi učitelji vožnje, učitelji predpisov in strokovni vodje šol biti redno zaposleni in ne le preko pogodbe o zaposlitvi ali podjemne pogodbe. Šole vožnje pa morajo pogodbena razmerja z zaposlenimi urediti v pol leta.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Podaljšali so tudi rok za zamenjavo vozniških dovoljenj na obrazcih, izdanih pred julijem 2009. Po novem lahko vozniška dovoljenja zamenjate do 19. januarja 2023.

Po novem bodo v Sloveniji programe šol vožnje izvajale tudi tuje organizacije, ob ustrznem spoštovanju pristojne zakonodaje in pridobitvi dovoljenj. Tudi cene ure vožnje se bodo spremenile, saj bodo po novem v pristojnosti Agencije za varnost prometa, ne več ministrstva. Na Agenciji so že napovedali dvig cene izpita, saj zdajšnja naj ne bi pokrivala osnovnih stroškov izpitne komisije.

Oddaj komentar