FOTO: V novem podvozu na Ljubljanski ulici uredili stenske poslikave

FOTO: Igor Unuk

Med 9. in 11. oktobrom 2020 je v novem podvozu na Ljubljanski ulici, poleg Magdalenskega parka, potekala ustvarjalna delovna akcija stenskih poslikav, ki tvorijo novo razstavišče na prostem, ki so ga poimenovali »OB ŠTREKI”.

Z razstavo, ki se odvija znotraj projekta »Izboljšajmo Maribor«, si na MO Maribor prizadevajo za spodbujanje razvoja kulture grafitiranja v mestu, kot so napovedali že spomladi ob soočanju s sovražnimi in neprimernimi grafiti.

Izvedena rekonstrukcija prometnih pot

Pred kratkim izvedena temeljita rekonstrukcija prometnih poti, železniškega postajališča, parkovnih površin in urbane opreme ter ureditev otroških igrišč na območju Magdalenskega parka je ustvarila tudi nove prometne povezave in urbane prostore za druženje, srečevanje in ustvarjanje ter površine, ki omogočajo vizualne posege na nekaterih infrastrukturnih elementih in s tem bogatijo mesto.

Sovražni simboli in zapisi sovražnega govora nedopustni

Na MO Maribor so v prizadevanjih za oživitev Magdalenskega parka vzpostavili razstavišče na prostem »Ob štreki«, kjer so med drugim razstavni panoji postale stenske površine na stopniščih in veznih hodnikih podvoza na Ljubljanski ulici. Na ta način se, v sicer nove a prazne in brezizrazne betonske prostore, vnašajo elementi »ulične umetnosti«, ki spodbujajo k aktivnemu premisleku »grafitarske« kulture oz. ulične umetnosti v Mariboru. Že spomladi letos so iz MO Maribor jasno sporočili, da so sovražni simboli in zapisi sovražnega govora nedopustni in da bodo storili korak naprej k spodbujanju vizualne ulične umetnosti za izboljšanje mesta.

Vsebinska usmeritev poslikav v podvozu na Ljubljanski ulici je začetek novih zgodb, svežih pristopov, novih priložnosti, novih vsebin na starih poteh, spremenjenih odnosov, večje medsebojne povezanosti, optimizma, solidarnosti, ki se širi iz ukrepov distance in premagovanja osebnih in družbenih kriz povzročenih s pandemijo COVID 19, ki je v pozitivnem in negativnem smislu zaznamovala ves svet.

Poslikave izbrali umetniki sami

Motive poslikave so izbrali umetniki sami, aktivnosti je izvajal inštitut Kultivarnica Celje. Ekipo je sestavljalo 10 umetnikov iz Slovenije in tujine: Teoson (Maribor), Amor Gavez (Ptuj), Seos (Celje), Azram (Ljubljana), Kapitan Kolačkov (Ljubljana), Boriz (Ljubljana), Rick Planet (Ljubljana), Name (Ljubljana), Boxe (Italija), Hrom (Severna Makedonija). MO Maribor si prizadeva, da bo razstavišče “Ob štreki” zaživelo in da bo že naslednja skupina umetnikov lahko čez nekaj časa vanj vnesla vzpodbudnejšo zgodbo. V pripravi je tudi dogodek ob zaključku aktivnosti za oživljanje Magdalenskega parka po rekonstrukciji podvoza na Ljubljanski ulici.

Oddaj komentar