Zaradi koronavirusa UKC Maribor v rdeče številke

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je lani z izvajanjem sanacijskega programa izplaval iz rdečih številk, zdaj pa se mu zaradi epidemije novega koronavirusa znova obeta presežek odhodkov nad prihodki. Vmes je vlada po odstopu dveh razrešila še ostale svoje predstavnike v svetu zavoda in imenovala nove.

Poslovno leto 2019 je UKC Maribor zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 588.300 evrov, kar pomeni, da je prvič po letu 2015 posloval pozitivno.

Sanacijski program za zagotovitev poslovne in plačilne stabilnosti zavoda so začeli izvajati sredi leta 2018. Takrat so izračunali, da bodo dosegli pozitivno poslovanje v letu 2020, a so nato z racionalizacijo procesov in dodatnimi programi uspeli to izvesti že leto prej.

A veselje ni bilo dolgotrajno, saj je letos presenetil covid-19. “Zaradi nastopa epidemije in posledičnega povečanja izrednih stroškov ter zmanjšanja izvajanja zdravstvenih programov pričakujemo v prvi tretjini leta presežek odhodkov nad prihodki,” so danes za STA povedali v tem kliničnem centru.

Višine načrtovane izgube niso mogli navesti, saj je poročilo o poslovanju v prvi četrtini letošnjega leta še v pripravi. Prav tako še ni izdelan program dela in finančni načrt za letos. “Za pripravo finančnega načrta za leto 2020 smo do sedaj s strani ministrstva za zdravje prejeli prva izhodišča za njegovo pripravo. Obvestili so nas, da nas bodo takoj, ko bodo znane vse novosti in spremembe v zvezi s splošnim dogovorom za pogodbeno leto 2020, pravočasno obvestili, da bomo lahko pristopili k pripravi celovitega programa dela in finančnega načrta za leto 2020,” so pojasnili.

Lani je svet zavoda sprejemal program dela in finančni načrt za tekoče leto aprila. Medtem je znotraj tega organa prišlo do velikih sprememb. Decembra lani so namreč odstopili trije člani sveta zavoda – najprej predsednik sveta zavoda Ljubo Germič zaradi anonimk in obrekovanj, ki so mu očitala koristoljubno delovanje v svetu zavoda, takoj za njim pa še ena predstavnica ustanovitelja oziroma vlade Stanislava Naterer in predstavnik Mestne občine Maribor Vilibald Premzl.

Občina je kmalu za svojega predstavnika v svetu UKC Maribor imenovala Zdravka Luketiča, mesti, ki sta ju izpraznila predstavnika države, pa sta ostali prazni. Nato se je zamenjala vlada in nova se je odločila zamenjati vse svoje predstavnike v svetu zavoda.

Kot so za STA pojasnili v UKC Maribor, je vlada 30. aprila namesto Ljuba Germiča, Darka Čandra, Monike Ažman, Draga Naberšnika in Simona Trpina za preostanek mandata, to je do 4. septembra 2021, imenovala za predstavnike ustanovitelja Roberta Pungerla, Andreja Šauperla, Srečka Felixa Kropeja, Borisa Miho Kaučiča in Jožeta Šabedra. Stanislava Naterer pa je sredi aprila preklicala svojo odstopno izjavo in bo ostala v svetu zavoda.

Svet zavoda UKC Maribor ima enajst članov. Poleg šestih članov ustanovitelja in enega predstavnika mariborske občine ga v trenutni sestavi tvorijo še predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Suzana Jarc in predstavniki zaposlenih v UKC Maribor Mojca Dobnik, Mitja Hojs in Lucija Kuder.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar