Pogrebno podjetje Maribor praznuje 150 let delovanja

150 let Pogrebnega podjetja Maribor

Ob 150-letnici delovanja Pogrebnega podjetja Maribor in 140-letnici Pokopališča Pobrežje so danes na južnem delu pobreškega pokopališča pri Spomeniku miru pripravili slovesnost, na kateri je bila slavnostna govornica Vlasta Nussdorfer, svetovalka predsednika vlade in nekdanja varuhinja človekovih pravic. Ob tej priložnosti so ob spremstvu tujih veleposlanikov položili tudi vence v spomin na padle vojake, ki so prav v Mariboru zaključili svojo življenjsko pot.

Položitev venca ob
Spomeniku miru

Začetki mariborskega pogrebnega podjetja segajo v leto 1869, ko so v mestu ustanovili Mestni pogrebni zavod. Deset let kasneje je občina na Pobrežju kupila večje zemljišče, kjer so še istega leta izvedli prve pokope. Pokopališče Pobrežje je vse do danes postalo mesto, na katerem se kažejo tako zgodovinske kot tudi arhitekturne podobe Maribora z okolico. Še zdaleč ni samo prostor, kjer se spomnimo na umrle, ampak je postal prostor, v katerem se odražajo različne kulture, narodnosti in vere. Postalo je mesto, ki se odpira navzven, je park spominov, za katerega imajo, kot je dejala direktorica mariborskega pogrebnega podjetja Lidija Pliberšek, še več načrtovanih investicij.

Letos pogrebno podjetje ponovno kandidira za predsedovanje v Združenju evropsko pomembnih pokopališč, za kar upajo, da jim bo letošnjo jesen tudi uspelo. So pa za izjemne podjetniške dosežke na področju komunalnih dejavnosti ter za uspešno 150-letno zgodbo razvoja dobili tudi prestižno nagrado ZKG Gospodarske zbornice Slovenije.

Počastitev spomina na padle vojake
Ob današnji slovesnosti v počastitev 150-letnice delovanja pogrebnega podjetja in 140 let Pokopališča Pobrežja so veleposlaniki in atašeji držav, katerih padli vojaki so prav v Mariboru izgubili življenje, položili vence k Spomeniku miru. Mariborsko pogrebno podjetje je namreč že pred leti s projektom Vojna grobišča postavilo Spomenik miru, ki je posvečen miru in zgodovini, ki naj bo razbremenjena od političnih in drugih ideologij.

Oddaj komentar