Na ministrstvu za kulturo objavili razpis za oddajo prijav za EPK 2025

Vir: Google maps

V petkovem uradnem listu in na spletni strani ministrstva za kulturo je objavljen razpis za oddajo prijav za kandidaturo za slovensko mesto, ki se bo v 2025 okitilo z nazivom Evropske prestolnice kulture. Mesta kandidati morajo namero o vložitvi prijave poslati najpozneje do 30. novembra, pravilno izpolnjene razpisne obrazce pa do konca leta.

Cilj razpisa je spodbuditi prijave iz mest v Sloveniji, ki se želijo potegovati za naziv Evropska prestolnica kulture 2025, in imenovanje enega od teh mest, ki se mu lahko podeli nagrada Meline Mercouri, financirana iz programa EU za podporo kulture v času njene podelitve.

V letu 2025 je namreč predvideno, da se naziv EPK lahko dodeli enemu mestu v Sloveniji in enemu mestu v Nemčiji. Organ upravljanja, pristojen za izbirni postopek, je ministrstvo za kulturo.

Razpisna dokumentacija je objavljena v uradnem listu ter na spletni strani ministrstva. Predstavniki mest, ki se zanimajo za naziv, so vabljeni, da se udeležijo informativnega dneva, ki bo potekal 18. marca v prostorih ministrstva.

Slovenija je bila doslej nosilka naziva enkrat, z Mariborom leta 2012. Interes za kandidaturo za 2025 so izrazili v Kranju, z njo se spogledujejo na Ptuju, omenja se skupna kandidatura Nove Gorice in Gorice, usoda lendavske kandidature pa je še nejasna.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar