Letalska obramba pred točo pokriva 71 občin

V Letalskem centru Maribor so zelo kritični do letošnjega poteka izbire izvajalca za letalsko obrambo pred točo v severovzhodni Sloveniji in upajo, da se bo to v prihodnje uredilo na daljši rok. Od 22. junija so sicer že v pripravljenosti za obrambo pred točo, a k sreči jim zaenkrat še ni bilo treba posredovati. Po novem pokrivajo tudi Prekmurje.

V Letalskem centru Maribor poudarjajo, da niso oni krivi, da je bilo do zadnjega nejasno, kako bo letos z obrambo pred točo. “Javnost ne pozna dejstva, da smo se začeli pogovarjati decembra lani, da je bilo dogovorjeno, da bodo postopki do marca končani, vlada je sprejela ustrezen sklep v prvi polovici aprila, ministrstvo pa je objavilo razpis v drugi polovici maja. Vsi s prstom kažejo na nas, a mi nismo tisti, ki smo krivi za nastalo situacijo,” je v četrtek, ko so imeli novinarsko konferenco na to temo, povedal vodja projekta protitočne obrambe pri Letalskemu centru Maribor Darko Kralj.

Službe, ki bi morale pripraviti zadeve, očitno niso opravile svojega dela,” je dodal. “Če bi imeli pogodbo, bi bili operativni 1. maja, kot je bilo dogovorjeno decembra lani. Na živce nam gre, da vsa krivda pada samo na Letalski center Maribor, ki je le izvajalec,” je še povedal.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odgovarjajo, da so ravnali hitro, kolikor je bilo mogoče. Pravna podlaga za izvedbo skupnega javnega naročila za izvajanje letalske obrambe je bila namreč vzpostavljena šele s sklepom vlade. Tega je vlada izdala 26. aprila, so izpostavili.

Toča v Radizelu, foto: bralka C.L.

Da bi zadevo uredili dolgoročno, po njihovih navedbah nimajo zakonske podlage. “Ukrep obrambe proti toči z letali nima zakonske podlage, njegovo izvajanje poteka na podlagi dveletnih sklepov vlade,” pravijo na ministrstvu.

Občine po navedbah ministrstva prispevajo skupno 164.000 evrov, 88.000 evrov pa doda ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Skupno gre torej za dobrih 250.000 evrov.

Letalska obramba pred točo pokriva vseh 27 pomurskih in vseh 41 podravskih občin ter občini Slovenske Konjice in Zreče iz savinjske ter občino Podvelka iz koroške regije, skupaj 71 občin in 3776 kvadratnih kilometrov površin.

Pomisleki glede učinkovitosti so po besedah Kralja neutemeljeni. “Če ne bi pomagalo, v Evropi ne bi bilo 32 obramb pred točo,” je dejal.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar