Mikaela Shiffrin absolutna zmagovalka letošnje 54. Zlate lisice

Mickaela Shiffrin na novinarski konferenci po 53. Zlati lisici.

Mikaela Shiffrin je absolutna zmagovalka letošnje 54. Zlate lisice, ki je bila v Kranjski Gori, namesto v Mariboru. Američanka je dobila lisičkin dvojček, veleslalomski zmagi je dodala še slalomsko za popolni konec tedna pod Vitrancem. Slovensko slalomsko čast je na domačem hribu reševala Maruša Ferk z 20. mestom.

Če so imeli v Mariboru težave zaradi pomanjkanja snega in si je pohorska lisica rezervno lokacijo morala poiskati na Gorenjskem, pa so mariborski in pohorski organizatorji v sodelovanju z gorenjskimi prijatelji iz pokala Vitranc v Kranjski Gori pripravili odlično dvodnevno tekmovanje, ki so ga hvalile vse tekmovalke.

Vreme ni bilo najboljše, padal je tudi dež oziroma je rosilo, a je proga v Podkorenu zdržala vremenske preizkušnje ter je bila odlično utrjena in pripravljena za predstave najboljših in najbolje pripravljenih smučark.

Vitranško strmino je najbolje osvojila 22-letna ameriška šampionka, s čimer je le potrdila, da trenutno nima prave konkurence. Kljub slabemu počutju, utrujenosti zaradi napornega sporeda tekmovanj ter trebušni virozi, je konkurenco v Kranjski Gori premagala štirikrat. Shiffrinova je tako v soboto na veleslalomu, kot tudi v nedeljo na slalomu, slavila, potem ko je vodila po prvi vožnji.

54. Zlata lisica, Kranjska gora. Vir; bralka V. B.

“Mislim, da mi je prva vožnja res dobro uspela, pa tudi druga vožnja je bila zelo dobra, kljub napakicam. Počutila sem se dobro na obeh progah, bila sem napadalna. Medtem ko zmagujem na tekmah, pa doslej še nisem ‘zmagala’ pri odpiranju steklenic šampanjca, ki ga dobimo tekmovalke za nagrado na nekaterih tekmah,” je bila dobre volje Shiffrinova, ki je osvojila svojo še 29. slalomsko zmago, četrto slalomsko po vrsti.

Na nedeljski slalom na trdi, fizično zahtevni in strmi progi pa je bila celo povsem razred zase oziroma “zunajzemeljska”. Prva zasledovalka Švedinja Frida Hansdotter se ji je na prvi progi približala na 1,47 sekunde zaostanka, na drugi progi pa je Shiffrinova celo še pridobila ter zmagala z razliko 1,64 sekunde pred Hansdotterjevo. Le še Švicarka Wendy Holdener je na obeh progah zaostala manj kot dve sekundi, na prvi progi je njen zaostanek znašal 1,60 sekunde, na drugi pa 1,87 sekunde. Ostale tekmovalke so že zaostale več kot dve sekundi.

Shiffrinova, ki prepričljivo vodi v slalomskem in veleslalomskem seštevku, je še povečala vodstvo v svetovnem pokalu ter osvojila svojo še 40. karierno zmago. Devetič je zmagala v sezoni, četrtič zaporedoma v novem letu. Američanka je prav tako še tretjič osvojila lisičkino kombinacijo, potem ko je dobila lisičkin seštevek v letih 2015 in lani. Dvema zlatima broškama je dodala še tretjo. Za zaporedne in večkratne uspehe je tokrat dobila še prav posebno diamantno lisičkino broško, ki jo dobijo samo dvojne zmagovalke, torej tiste, ki zmagajo tako na veleslalomu kot slalomu za Zlato lisico. Na začetku so zmagovalke pohorske kombinacije dobile pravi lisičkin kožuh.

Zanimiv je tudi podatek, da je pred dopolnjenim 23. rojstnim dnevom le Annemarie Moser Pröll (41) osvojila več zmag. Shiffrinova pa se je v tej statistični kategoriji izenačila s švedsko legendo Ingemarjem Stenmarkom (40). Seveda pa ima Shiffrinova, ki ima rojstni dan 13. marca, priložnost postaviti nov mejnik.

Slalom je na novo sestavil lestvico najboljših v seštevku sezone. Shiffrinova vodi s prepričljivim izkupičkom 1281 točk na 18 tekmah, Nemka Viktoria Rebensburg je z drugega mesta padla na četrto. Prehiteli sta jo Švicarka Wendy Holdener (560), ki za vodilno zaostaja neverjetnih 721 točk, tretja je Slovakinja Petra Vlhova z zaostankom 727 točk za Shiffrinovo.

V slalomskem seštevku pa razmerje med Shiffrinovo (680) na prvem in Vlhovo (445) na drugem mestu znaša velikih 235 točk.

Medtem ko je sobota prinesla slovenski ekipni veleslalomski uspeh s tremi Slovenkami v prvi dvajseterici ter sedmim mestom Tine Robnik, pa je nedeljski slalom pokazal na precejšno vrzel v primerjavi z najboljšimi.

Za edine vitranške slalomske točke je poskrbela domačinka z Blejske Dobrave Maruša Ferk, ki je bila 20., z velikim zaostankom 6,17 sekunde. Obetal je nastop 23-letne Klare Livk, ki je v finale na 18. mesto skočila s startno številko 50. Na drugi vožnji pa se ji je nekaj zavojev pred ciljem pripetila klasična napaka, zdrs ter odstop.

“V prvo bi sigurno lahko bila malo bolj sproščena, igriva in malo bolj spustila v spodnjem delu. V drugo sem začela energično in živahno, želela sem si dobrega rezultata. V spodnjem delu sem preveč držala smuči, bolj bi jih morala spustiti. Še vedno čakam na tisto uvrstitev med deseterico v tej sezoni. Zaostanek je ogromen. To me je kar potrlo. Videla sem Mikaelino vožnjo. Nenormalno. Smučala je, kot da ni bilo nič. Moramo čim več njo gledati, čim več ponovitev, brez napak, če se hočeš z njo kosati,” je dejala Ferkova.

Prve vožnje preostale štiri slovenske smučarke Ana Bucik, Meta Hrovat, Neja Dvornik in Andreja Slokar niso končale. Razočarala je Bucikova, najboljša slovenska slalomistka, ki po devetem mestu na uvodnem slalomu v Laviju še ni našla pravih slalomskih občutkov. Lani na lisičkinem slalomu v Mariboru je bila sedma.

Smučarke ne bodo imele po Kranjski Gori nič predaha. Že v torek bo v Flachauu slalom pod žarometi.

Mariborčani so z gorenjsko pomočjo zmagali v organizaciji in od direktorja svetovnega pokala Atleja Skaardala dobili oceno pet, zaradi prave odločitve o selitvi, ki so jo izvedli hitro in brezhibno. Naslednja, 55. Zlata lisica, bo 1. in 2. februarja (petek in sobota) 2019.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar