Britanski zdravniki lahko dojenčka pustijo umreti

Očitno je v Veliki Britaniji odslej dovoljena evtanazija dojenčkov tudi proti volji staršev. Britanski zdravniki namreč lahko dojenčku s hujšo genetsko napako omogočijo, da umre dostojanstveno, ne da ga umetno ohranjajo pri življenju, čeprav si starši želijo drugače in bi ga radi odpeljali na zdravljenje drugam. Tako je odločilo britansko sodišče.

Sodnik Nicholas Francis je s “težkim srcem” in “popolno prepričanostjo” odločil, da bi morali v Londonu prenehati z vzdrževanjem življenjskih funkcij 8-mesečnega dojenčka, poročajo francoski mediji. Fantek trpi zaradi redke genetske napake in poškodbe možganov, zaradi katere pa si po oceni strokovnjakov ne bo mogel opomoči.

dojenček

Starša sta bila nad odločitvijo sodnika izredno razočarana in se bosta verjetno pritožila. Upala sta, da bosta svojega dečka lahko premestila v ZDA, kjer bi ga vključili v posebno zdravljenje njegove mitohondrijske bolezni. Na spletu sta zbrala 1,4 milijona evrov za zdravljenje, denar je prispevalo 80.000 ljudi. Zdravniki pa so sporočili, da bodo dečka ohranjali pri življenju, dokler ne bodo sprejeli odločitve o pritožbi, poroča britanski BBC.

Oddaj komentar