Zaradi kadrovskih težav prekinjajo obsevanja

Zaradi kadrovskih težav po le mesecu dni obsevanj, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKC) ne bodo več obsevali novih bolnikov. Onkološki oddelek je sicer odprt le dobro leto. Zdravniki, ki so prišli na pomoč iz ljubljanskega onkološkega inštituta, bodo tako zagotavljali le še pomoč za dokončanje že začetih obsevanj.V UKC Maribor so danes pojasnili, da imajo trenutno zaposleno eno samo specialistko radioterapije, ki je pred dvema tednoma odšla v daljši bolniški stalež. Glede na te razmere, s katerimi so seznanili onkološki inštitut v Ljubljani, so se dogovorili, da bo ta zagotovil pomoč njihovih specialistov za dokončanje že začetih postopkov zdravljenja. Novih bolnikov do nadaljnjega ne bodo obsevali pri njih, pač pa bodo obravnavani v Ljubljani, tako kot je to že bilo v preteklosti.

Spomnimo, da je enota za radioterapijo na mariborskem oddelku za onkologijo z delom v omejenem obsegu začela šele 7. novembra, takrat pa so se dogovorili tudi za sodelovanje z Onkološkim inštitutom Ljubljana. Pridobili so dovoljenje uprave za delo s pacienti, ki je veljavno do konca januarja 2017. Ne glede na pomoč iz Ljubljane, bi ob tem morali zagotoviti stalno prisotnost pri njih redno zaposlenega zdravnika. Ta teden je v UKC Maribor sicer vsak dan prisoten specialist iz onkološkega inštituta.

Specialistov radioterapije ni

V UKC-ju še pojasnjujejo, da so že v začetku leta objavili mednarodni razpis za zdravnike specialiste radioterapije, a se nanj ni prijavil nihče. Poleti so navezali tudi stike z upokojenimi zdravniki onkološkega inštituta, ki pa se prav tako niso odločili za nadaljnje aktivno delo.

Jeseni so vzpostavili stike s specialistko iz Srbije, ki pa žal ni dobila dovoljenja za delo v Sloveniji iz zdravstvenih razlogov. Tako imajo trenutno pet specializantov, ki bodo vsi zaključili izobraževanje šele leta 2019, čeprav je UKC Maribor potrebe po specializantih zdravniški zbornici javljal od leta 2010, ko je bil oddelek za onkologijo šele v fazi izgradnje.

onkologija

Tudi specializacije bodo zaključene pozneje, kot so načrtovali, in sicer zaradi porodnih dopustov treh zdravnic, pojasnjujejo v UKC Maribor. Ob tem dodajajo, da so ves čas intenzivno iskali zdravnike, ki bi lahko nadomeščali njihovo zdravnico, sklenili tudi pogodbo z zdravnikom iz onkološkega inštituta, a samo za kratkotrajno nadomeščanje v času dopustov ali strokovnih izobraževanj.

Znova dogovori s specialisti iz Hrvaške?

Sicer pa se trenutno dogovarjajo s specialisti iz Hrvaške za redno zaposlitev in za dodatno pomoč po podjemnih pogodbah. “V kolikor nam bo uspelo redno zaposliti zdravnika specialista, bomo lahko ob pomoči iz Ljubljane nadaljevali z uvajanjem in širjenjem dejavnosti radioterapije,” pravijo v UKC Maribor.

V mariborski bolnišnici so zavrnili očitke v medijih, da je za prekinitev sodelovanja z onkološkim inštitutom kriva slaba organizacija dela. Prav tako odločno zavračajo namigovanja, da je varnost njihovih pacientov ogrožena in da bi zaradi trenutnih razmer lahko prišlo do nepravilne obravnave.

Prav tako ni nikakršne povezave z dogodkom junija letos, ko je bila na onkološki inštitut poklicana napačna pacientka. V tistem obdobju obsevanja še nismo izvajali, vzroki za dogodek so bili povsem druge narave in niso povezani s kadrovskim položajem,” so še dodali v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar