Za mariborskim zdravstvenim domom pestro leto

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so lani uspešno zagnali delovanje helikopterske enote nujne medicinske pomoči, obnovili prostore šolske in zobne ambulante v Hočah ter začeli gradnjo nove pralnice. Kot prvi v Sloveniji so uvedli e-naročanje, veliko pa si obetajo tudi od načrtovane uvedbe študija stomatologije v Mariboru.

 Jernej Završnik, dir. ZD dr. A. Drolca Maribor

Zdravstveni dom je ponovno posloval pozitivno, čeprav je zaradi sprostitve napredovanj prišlo do devetodstotnega dviga sredstev za plače zaposlenih. Konec oktobra so zabeležili nekaj več kot 219.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki, konec decembra naj bi se rezultat gibal okoli 50.000 evrov, je na današnjem ponovoletnem srečanju z novinarji v Mariboru povedal direktor Jernej Završnik, ki je lani začel že tretji mandat na čelu tega zdravstvenega doma.

Med lanskimi dosežki je izpostavil zagon novega sistema za urejanje vrstnega reda čakajočih v dežurni ambulanti za otroke in mladostnike ter centralnem laboratoriju, ki je bil med bolniki večinoma dobro sprejet. “Ljudje ne marajo, da se jih kliče po imenih in priimkih, zato smo jim tudi v tem pogledu naredili režim prijaznejši,” je pojasnil.

V Malečniku so ponovno uredili prostore za patronažno sestro, sodelujejo pa tudi pri vzpostavitvi patronažne službe v Bosni in Hercegovini. Skozi vse leto izvajajo vrsto preventivnih akcij, najbolj odmevna je spomladanska akcija ozaveščanja in zaščite pred klopnim meningoencefalitisom, v okviru katere se prebivalci Maribora in okolice lahko cepijo po znižani ceni. “Ko smo pred leti začeli s to akcijo, se je odzvalo nekaj deset ljudi. Lani smo jih cepili 967, kar kaže, da smo s to akcijo naredili velik korak naprej,” je pojasnil.

Vsako leto po šolah izvajajo tekmovanje za čiste zobe, s čimer kot eni redkih v Sloveniji podrobno spremljajo stanje zob šolarjev, ki pa se na žalost slabša. Ponosni so na mediacijsko pisarno, ki so jo vzpostavili jeseni 2013 in se ji želijo pridružiti še druge zdravstvene ustanove v severovzhodni Sloveniji.

Završnik je izrazil veselje, da je mariborska medicinska fakulteta decembra lani ustanovila inštitut za družinsko medicino s sedežem v zdravstvenem domu. Dodatni strokovni pospešek si obetajo od načrtovane ponovne uvedbe študija stomatologije v Mariboru, ki naj bi zaživel prihodnje leto.

Lani so vzeli v najem aparat za magnetno terapijo, ki v Mariboru prej ni bila na voljo. Gre za samoplačniško storitev, zaenkrat v trajanju enega leta, nato pa bodo glede na povpraševanje videli, če je upravičeno njeno nadaljevanje.

V investicijskem smislu so se potem, ko so konec leta 2015 zgradili nove prostore službe za fizikalno in rehabilitacijsko medicino, lani osredotočili na manjše projekte. Med drugim so obnovili prostore centra za zdravljenje odvisnosti od drog in z rekonstrukcijo medetaže v osrednji enoti zdravstvenega doma pridobili dodatne prostore za pedopsihiatrijo.

Začeli so z gradnjo nove centralne sterilizacije in pralnice, ki naj bi bila končana spomladi letos. Projekt stane 375.000 evrov, preostalih 135.000 evrov, ki so jih tu privarčevali, pa bodo porabili za selitev okulističnega centra v izpraznjene prostore fizioterapije v pritličju osrednje stavbne zdravstvenega doma v Mariboru. Za letos pričakujejo tudi začetek projekta obnove zdravstvenega doma Tezno in zdravstvene postaje na Jezdarski ulici, kjer pa so postopki v rokah mariborske občine.

Kadrovsko jim še ni uspelo zapolniti lukenj. Še vedno čakajo na dodatnega čeljustnega kirurga iz Zagreba, odhod priljubljene pediatrinje Mojce Švab Zavratnik v Šentilj so zapolnili z novo pediatrinjo, dodatne zdravnike si obetajo iz kmalu končanih specializacij. “Veliko pa si obetamo predvsem od sprememb standardov in normativov, ki bi omogočile zaposlitev dodatnih ekip,” je povedal Završnik.

Vir. Lokalec.si

Oddaj komentar