VIDEO: Varuh bolnikovih pravic opozoril na zaskrbljujoče stanje v zobozdravstvu

svetovalka v pisarni varuha bolnikovih pravic Manja Habjanič in varuh bolnikovih pravic Aco Prosnik

Varuh bolnikovih pravic v Mestni občini Maribor, ki deluje že 15 let, je na predstavitvi poročila za leto 2016, opozoril na zaskrbljujoče stanje v zobozdravstvu. Poleg čakalnih dob za protetične in kirurške storitve vse bolj izstopa problematika “nerazumno” dolgih čakalnih dob za ortodontske storitve. Denimo za pridobitev zobnega aparata mora namreč otrok čakati tudi do sedem let.

 

Manja Habjanič, svetovalka v pisarni varuha bolnikovih pravic je na predstavitvi poročila o delu v lanskem letu izpostavila: “Ortodontske ambulante imajo namreč zaradi nesorazmerja med potrebami po zdravljenju in predpisi zdravstvene zavarovalnice kot plačnika različne čakalne dobe.” 

Lani so zabeležili več primerov, ko starši otrok niso imeli proste izbire ortodonta, temveč so jih napotili k ortodontu, ki pokriva šolo otroka. “V zvezi s takšno interno delitvijo mariborskih otrok po šolah je mariborska območna enota zdravstvene zavarovalnice na pobudo varuha na vse izvajalce zdravstvenih storitev, ki opravljajo dejavnost ortodontskega zdravljenja, naslovila opozorilo, da so izvajalci dolžni sprejeti vse zavarovane osebe, ki so si jih izbrale, ne glede na šolo,” je pojasnila Habjaničeva.

Sicer pa že vse od leta 2015 beležijo pomanjkanje čeljustnih kirurgov v Podravju.

Tudi sicer je zobozdravstvo v Sloveniji po besedah varuha Aca Prosnika izredno problematično področje. Kot je povedal so storitve za starejše in socialno šibkejše vedno težje dosegljive. “Na ta način se je zobozdravstvo pravzaprav izključilo iz splošnega zdravstva in se prikazalo kot neko estetsko kategorijo. Kot da gre za prestiž, medtem ko so zdravi zobje še kako pomembni za naše zdravje,” je pojasnil.

Sicer pa so čakalne dobe so nerazumno dolge tudi na drugih področjih. V letu 2016 se je sicer na pisarno varuha bolnikovih pravic obrnilo 518 ljudi s 707 zadevami, kar je nekoliko manj kot v zadnjih šestih letih.

Institut varuha bolnikovih pravic so v Mariboru vzpostavili leta 2002, še preden so to področje uredili na ravni države z imenovanjem zastopnikov pacientovih pravic.

V Mariboru sta tako bolnikom na voljo tudi zastopnici Vlasta Cafnik in Adela Postružnik.

 

 

Oddaj komentar