V UKC Maribor zamuda pri nabavi koronarografa

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor

Lani so v UKC Maribor dobili prvi koronarograf, pri nabavi katerega so beležili zaplete, tudi pri nabavi drugega ni šlo brez težav. Čeprav so ga v mariborski bolnišnici pričakovali že marca letos, pa glede na zaplete kaže, da bo treba čakati dlje. Ministrstvo za zdravje namreč ni še niti objavilo razpisa zanj, saj iz UKC Maribor niso prejeli ustrezne dokumentacije.

Lansko leto so v Mariboru uredili nove prostore laboratorija za interventno kardiologijo, v katerih od julija deluje novi rentgenski aparat za srčne bolnike, koronarograf. Ta je nadomestil starega, ki se je nenehno kvaril, ni pa vplival na čakalne dobe. Za to bi namreč potrebovali vsaj dve takšni napravi za slikanje srčnih žil.

Lani, ko so po dolgotrajnem postopku javnega naročanja končno le dobili prvi novi koronarograf, so strokovne službe UKC Maribor začele s pisanjem potrebne dokumentacije za nakup druge naprave, a na ministrstvu za zdravje niso bili zadovoljni z njihovim delom. “Nedopustno je, da se investicijski program piše šest mesecev, nato pa še ni v redu,” je bil na torkovi seji sveta zavoda UKC Maribor ogorčen član sveta zavoda Drago Naberšnik.

UKC-Maribor

Predpogoj za objavo razpisa za javno naročilo je potrjena investicijska dokumentacija. Kot je povedala predsednica sveta UKC Maribor Vlasta Kovačič Mežek, ki dela na ministrstvu za zdravje, so dokumentacijo zavrnili, ker ta ni bila pripravljena tako, kot je treba. “Poslali smo jo nazaj, da se pripravi ustrezno gradivo. Sicer zadržkov glede tega nakupa ni. Sredstva so še vedno rezervirana in takoj, ko bo dokumentacija popolna, lahko gre zadeva v izvedbo,” je pojasnila.

Na koronarno angiografijo in PTCA trenutno čaka več kot 260 ljudi, čakalne dobe pa znašajo tudi do tri leta. Nova naprava, vredna slab milijon evrov, je po besedah predstojnika oddelka za kardiologijo in angiologijo Husama Franja Najija ključna za skrajševanje čakalnih dob. “Imamo dovolj ljudi, da delamo na dveh napravah, imamo tudi ustrezne prostore, potrebujemo le še en aparat,” je pojasnil Naji.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar