V UKC Maribor do konca leta načrtujejo okoli deset vsaditev aortne zaklopke

Prva nekirurška vstavitev aortne zaklopke v UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer so oktobra uspešno izvedli prvo nekirurško vstavitev aortne zaklopke, načrtujejo, da bodo do konca leta opravili okoli deset takšnih posegov. “Uvedba nove metode zdravljenja je izredno pomembna, ker omogoča hitrejšo obravnavo bolnikov in posledično krajšanje čakalnih dob,” pravijo.

 Glavni razlog za zaenkrat majhno število opravljenih posegov v UKC Maribor je dejstvo, da storitev doslej ni bila plačana. Opravljali so jih le v UKC Ljubljana, letos pa jih uvajajo tudi v UKC Maribor in MC Medicor.

Ministrstvo za zdravje je namreč za letos odobrilo dodatnih 85 posegov, od tega so jih 22 dodelili UKC Maribor. Kot so tam povedali, so doslej opravili dva. “Za redno kontinuiteto dela, ki je pri tako zahtevnih posegih nujno potrebna, bi morali v UKC Maribor opraviti med 50 in 70 posegov letno,” pravijo.

Nadejajo se, da jim bodo prihodnje leto odobrili večje število tovrstnih posegov. Ocenjujejo, da je v regiji trenutno okoli 30 čakajočih na ta poseg.

Prvi nekirurški vstavitvi aortne zaklopke so v UKC Maribor opravili oktobra. “Že leta 2011 smo bili pripravljeni opravljati ta poseg, vendar žal zaradi drugih zadev takrat nismo bili izbrani. Kljub temu smo nadaljevali z izobraževanjem na tem področju, tako doma kot v tujini,” je takrat pojasnil Igor Balevski z oddelka za kardiologijo in angiologijo.

Klasična metoda zdravljenja je kirurški poseg, pri katerem se odpre prsni koš, ustavi srce in bolnika vzdržuje pri življenju z zunajtelesno črpalko. Nasprotno pa z metodo katetrske oziroma nekirurške zamenjave zaklopke nadomestno zaklopko vstavijo brez kirurškega reza. Poseg je primeren predvsem za starejše bolnike, pri katerih operativni poseg predstavlja veliko tveganje za zaplete.

V UKC Maribor ocenjujejo, da je v Sloveniji letno potrebnih okoli 200 takšnih posegov. V UKC Ljubljana so jih letos opravili 66, dodatno jim jih je ministrstvo odobrilo še 33.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar