V UKC Maribor bodo prekinili pogodbo za sodelovanje z reškimi anesteziologi

UKC Maribor

V. d. direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Janez Lavre ni seznanjen z vsebino ovadbe zaradi domnevno spornih pogodb z reškimi anesteziologi, zato je ne more komentirati. Je pa dejal, da preverjajo možnost prekinitve te pogodbe, kar je po pogodbenih določilih možno narediti po enem letu. “To bomo vsekakor prekinili,” je dejal.

Odpovedni rok, da se pogodba izteče, znaša šest mesecev, je v izjavi medijem povedal Lavre. Ob tem pa poudarja, da je v prvi vrsti treba poskrbeti za bolnike, ker bi s prekinitvijo pogodbe brez nadomestila morali zmanjšati operativni program za 40 odstotkov.

Trenutno v mariborskem UKC dnevno dela med dva in pet reških anesteziologov, naročijo jih glede na potrebni program. Po Lavretovih navedbah se dogovarjajo z UKC Ljubljana, da bi jim pomagali s svojimi anesteziologi. Med vikendi pa po Lavretovih navedbah sodelujejo tudi z anesteziologi ostalih zdravstvenih zavodov po Sloveniji. Sklenjenih imajo 17 podjemnih pogodb s slovenskimi anesteziologi.

UKC Maribor je z reškimi anesteziologi zaradi pomanjkanja domačih začel sodelovati pred skoraj letom dni. Pogodbo o sodelovanju za pet let so sklenili preko Inštituta za raziskave v medicini. Policisti pa so sedaj spisali kazenske ovadbe zoper tri fizične osebe in jih predali specializiranemu državnemu tožilstvu. Po informacijah Večera so zaradi domnevno spornih pogodb ovadeni nekdanji direktor UKC Maribor Gregor Pivec, vodja omenjenega inštituta Miha Pogačnik in nedavno odpuščeni vodja nabave v mariborski bolnišnici Peter Weissensteiner.

Na specializiranem državnem tožilstvu so povedali, da je zadeva še v fazi preučevanja, sicer pa so jo prejeli že v začetku meseca, in sicer zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje ter zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Gre za rezultat lanskih julijskih kriminalističnih preiskav, v kateri so preučevali dokumentacijo v zvezi s pogodbo med UKC Maribor in Inštitutom za raziskovanje v medicini.

Pri pogodbi naj bi bile najbolj sporne provizije, ki naj bi se kljub prvotnemu zanikanju Pogačnika gibale med deset in dvajset odstotkov. Hrvaški zdravniki naj bi za en prihod v Maribor prejeli tudi do 1250 evrov bruto, kar je razjezilo njihove slovenske kolege, ki so bili plačani manj.

Pivec, ki je vodenje UKC Maribor po dolgih letih lani predal Janezu Lavretu, za zdaj zadeve ni bil pripravljeni komentirati. Ne v tej fazi, je dejal časniku. Tudi odziva ostalih dveh domnevno ovadenih za zdaj še ni.

Vir: lokalec.si

Oddaj komentar