V Mariboru med drugim predstavili nov način triažiranja bolnikov v internistični nujni pomoči

Fotografija je simbolična

Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru je včeraj potekalo 30. srečanje internistov in zdravnikov družinske medicine. Na posvetu Iz prakse za prakso so med drugim predstavili nov način triažiranja bolnikov v internistični nujni pomoči, ki ga uvajajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Srečanje, na katerem v dveh dneh pričakujejo okoli 200 udeležencev, prirejajo UKC Maribor, Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru, Zdravniško društvo Maribor in Združenje za interno medicino Slovenskega zdravniškega društva.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora in strokovnega vodje klinike za interno medicino UKC Maribor Radovana Hojsa poskušajo v razpravah zajeti vsa področja, ki zadevajo interno medicino. Poleg novosti v diagnostiki in zdravljenju bolnikov se bodo med drugim pogovarjali o prihodnjem razvoju interne medicine. “Po vsej Evropi je trenutno velika dilema, ali razvijati bolj ali samo posamezne veje ali razvijati interno medicino kot celoto, še posebej v luči starajočega prebivalstva,” je pred začetkom dvodnevnega dogodka povedal za STA.

Ob tem bodo predstavili nov način triažiranja bolnikov ob sprejemu na interno kliniko, ki so ga v UKC Maribor začeli uvajati pred nekaj meseci. “K nam hodijo tudi bolniki mimo urgentnega centra oziroma tisti, ki menijo, da imajo bolezni s področja interne medicine. Število takšnih bolnikov je veliko, še posebej v času gripe in podobnih zadev, zato smo prisiljeni, da jemljejo naprej tiste, ki so bolj ogroženi. V praksi je to težko, še posebej če imaš le enega ali dva zdravnika, ki hkrati diagnosticirata in zdravita. Manchersterski sistem pa je pripeljal do tega, da lahko ustrezno usposobljena medicinska sestra te bolnike razporeja po stopnji nujnosti,” je pojasnil Hojs.

Nov sistem zahteva organizacijske spremembe na oddelku, predvsem je potrebnih več medicinskih sester. “To je problem, tako s finančnega vidika kot zaradi dejstva, da tega kadra ni,” je še povedal.

Med temami na dnevnem redu srečanja so še sodobna obravnava bolnika s sepso, obravnava športnika v ambulanti družinske medicine in obravnava dializnega bolnika v ambulanti družinskega zdravnika. Predstavljene bodo tudi teme s preostalih področij, ki jih zajema interna medicina (kardiologija, pulmologija, revmatologija, hematologija, nuklearna medicina, nefrologija, gastroenterologija in endokrinologija). Poudarek bo na novostih v diagnosticiranju in zdravljenju bolezni iz omenjenih področij. Del predavanj bo posvečen uporabi novih antikoagulantnih zdravil.

Srečanje je vsako leto tudi priložnost, da študenti mariborske medicinske fakultete prikažejo raziskovalno delo na področju interne medicine, za katerega so bili v preteklem letu nagrajeni.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar