Mariborski dispečerski center zdravstva začel prevzemati klice na pomoč

Dispečerski center zdravstva, ki so ga v začetku junija odprli v Mariboru, je v noči na soboto začel sprejemati prve klice za nujno medicinsko pomoč in s tem razporejati razpoložljive ekipe nujne medicinske pomoči na terenu. 

 Center se nahaja v stavbi na Trgu Leona Štuklja in je eden od dveh načrtovanih v sklopu novega sistema zagotavljanja nujne medicinske pomoči v državi. Ljubljanski dispečerski center je začel operativno delovanje aprila, v mariborskem pa so po junijskem uradnem odprtju prostorov zaenkrat potekala testiranja tehnologije, prilagoditve in usposabljanja delavcev.

V njem je trenutno zaposlenih 17 ljudi. “Do konca septembra bosta delo nastopila dva novo zaposlena ter v oktobru še dva,” je pojasnil vodja Dispečerske službe zdravstva Andrej Fink, ki nadzira tako ljubljanski kot mariborski dispečerski center.

Mariborski dispečerski center je zasnovan enako kot ljubljanski in po potrebi lahko eden nadzira položaj v celotni državi. Načeloma pa velja, da mariborskipokriva 120 občin v vzhodni polovici Slovenije, kjer živi nekaj več kot 880.000 ljudi.

Dokončna vzpostavitev Dispečerske službe zdravstva v državi, ocenjena na osem milijonov evrov, je predvidena do konca leta 2019. Ta služba naj bi delovala neprekinjeno 24 ur na dan, vse dni v letu, ter sprejemala vse nujne klice z zdravstvenega področja.

Med drugim naj bi razporejala tudi ekipe izvajalcev nenujnih prevozov. Kdaj bosta prevzela še to obveznost, ni znano. “Začetek razporejanja nenujnih prevozov še ni predviden oz. v tem trenutku začetka niti ni možno napovedati,” je dejal Fink.

Doslej so nujno medicinsko pomoč na mariborskem območju razporejali v klicnem centru v centru za obveščanje na Cesti proletarskih brigad.

Ljubljanski dispečerski center še nima novih prostorov. Gradnja novih prostorov v sklopu nove urgence bo po navedbah ministrstva za zdravje zaključena predvidoma do konca letošnjega leta. “Uvedba v delo z izvajalcem Kolektor Koling je bila izvedena konec avgusta. Sama dela se bodo predvidoma zaključila do konca letošnjega leta, po izvedbi administrativnih postopkov pričakujemo, da bo objekt pripravljen za uporabo februarja prihodnje leto,” so povedali.

Ministrstvo naj bi v kratkem izvedlo še javno naročilo za dobavo potrebne opreme za funkcioniranje samega Dispečerskega centra Ljubljana.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar