Lansko poslovno leto UKC Maribor z 2,4 milijona evrov izgube

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor

Kot je razvidno iz gradiva za današnjo sejo sveta zavoda Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je zaključil lansko poslovno leto z 2,4 milijona evrov izgube. Prav tako bodo člani sveta zavoda govorili o stalno perečem vprašanju anesteziologov, seznanili pa se bodo tudi z vsebino razpisa za direktorja.

 

Lanska izguba ni presenečenje, saj je že polletno poslovanje, ki ga je septembra lani obravnaval svet zavoda, kazalo na 1,3 milijona evrov minusa. Negativni izid je po navedbah vodstva kliničnega centra posledica sproščenega napredovanja zaposlenih v višje plačne razrede, nedoseganja pogodbeno dogovorjenih programov na področju radioterapije, nezadostno pokritih stroškov delovanja novega urgentnega centra ter pomanjkanja anesteziologov.

S slednjim se bo svet zavoda tudi podrobneje seznanil, saj je na dnevnem redu današnje seje tudi poročilo o izvajanju sporne pogodbe s hrvaškimi anesteziologi, ki jo je UKC Maribor sklenil v začetku lanskega leta z Inštitutom za raziskave v medicini.

Zaradi te pogodbe so kriminalisti kazensko ovadili takratnega direktorja bolnišnice Gregorja Pivca, njegovega pomočnika za nabavo Petra Weissensteinerja in Miho Pogačnika iz omenjenega inštituta. Slednjemu po poročanju časnika Večer očitajo nezakonito posredovanje, Pivcu in Weissensteinerju pa zlorabo položaja in netransparentnost vodenja postopka, ker se UKC Maribor z omenjenim inštitutom naj sploh ne bi pogajal, ampak je sprejel vse njegove zahteve.

Zaradi številnih nakopičenih težav UKC Maribor, ki se jih sama ne čuti sposobna reševati, je strokovna direktorica Darja Arko na prejšnji seji sveta zavoda ponudila odstop. Svet zavoda je zaprosil še za mnenje v. d. direktorja in strokovnega sveta kliničnega centra o njenem odstopu, ki ga bo prav tako obravnaval danes.

Odstop je ponudila tudi predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa še ni sprejela odločitve o menjavi, vsaj tako je povedala med obiskom v Mariboru prejšnji teden. Razmišlja tudi o menjavi ostalih predstavnikov ustanovitelja v svetu zavoda.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar