FOTO: Mariborčani z Bobom Geldofom prepevali v dežju

Na poletni koncertni turneji si je legendarni irski glasbenik in aktivist Bob Geldof te dni največ časa vzel za ogled slovenskega podeželja. Po treh dneh počitka je v včeraj zvečer kljub deževnemu vremenu navdušil občinstvo Festivala Lent.

Na Trgu Leona Štuklja se je predstavil z znanim repertoarjem skladb, katerih besedila so danes morda bolj aktualna kot kadarkoli prej. Za val navdušenja je poskrbel z znamenito I Don’t Like Mondays, s katero je neizbrisno zaznamoval vse ponedeljke tega sveta in se odzval na srednješolski masaker v San Diegu, kakršni danes v ZDA niso več nobena redkost. Pričakovati je bilo sicer bolj polno prizorišče, a je dež zanimanje za legendo nekoliko zmanjšal. Slišati je bilo tudi skladbo The Great Song of Indifference, ki velja za nekakšno himno sodobnemu nihilizmu, pa tudi skladbo This Is the World Calling, ki govori o razpetosti med svetoboljem in ljubeznijo do življenja.

Zagotovo je njegova glasba, navdihnjena z irskimi melodijami, a še zmeraj novovalovsko protestniška in rockerska, blizu tudi slovenskemu občinstvu. Čeprav velja, da nekatere stvari ostajajo večne, tako kot upanje, da lahko svet, tudi z glasbo, spremenimo na bolje, je Geldof te dni v Mariboru dejal, da je rock’n’ roll izgubil to moč v boju z družbenimi omrežji, ki sicer dajejo le lažen občutek povezanosti.

 

Oddaj komentar