Maribor 2018: Evropska prestolnica socialne ekonomije

Maribor letos, ko Slovenija predseduje skupini držav EU na področju socialne ekonomije, nosi naziv evropska prestolnica socialne ekonomije. To je po besedah državnega sekretarja Tadeja Slapnika priznanje za doslej opravljeno delo na tem področju, hkrati pa priložnost za promocijo socialnega podjetništva in njegov nadaljnji razvoj.

“V Mariboru se je najprej začelo gibanje razvoja socialnega podjetništva. Tu so najštevilčnejša socialna podjetja, največ iniciativ je tu nastalo. Tudi sicer predstavlja ne le regionalni ampak tudi nacionalni epicenter razvoja in spodbujanja razvoja socialne ekonomije v Sloveniji,” je na današnjem dogodku ob podelitvi naziva v Mariboru povedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Slapnik.

“Določeni projekti bodo delno podprti s strani države oziroma Evropske komisije, ni pa nekega krovnega proračuna,” je povedal.

Prejekte socialnega podjetništva podpira tudi Mestna občina Maribor, kar je izrazil podžupan  Saša Pelko.

Vodja mariborske podružnice Združenja socialne ekonomije Slovenije Miro Mihec si od naziva obeta predvsem promocijo socialnega podjetništva. “Na podlagi minulega dela smo dobili to priznanje, zdaj pa je na nas, da se združimo, povežemo in promoviramo socialno podjetništvo,” je dejal.

Ob tem v oči bode dejstvo, da je mariborska občina kljub nazivu obrnila hrbet Tkalki, kjer domujejo organizacije, ki so v Sloveniji orale ledino na področju socialne ekonomije, in ki je bila leta 2015 izbrana kot najboljši ponudnik prostorov podjetniškega sodelanja v Sloveniji.

Občina naj bi namreč nameravala ta objekt v središču mesta dati v najem tujemu investitorju, zato omenjene organizacije intenzivno iščejo nadomestne prostore. Kot je pred dnevi za časnik Večer povedal predsednik upravnega odbora zadruge Tkalka Andrej Žižek, so jim lani z občine sporočili, da Tkalka dolgoročno ne bo namenjena dejavnosti podpornega okolja za socialno ekonomijo.

Podžupan Saša Pelko je danes povedal, da bodo za Tkalko poskušali najti nove prostore. Če pri tem ne bo uspeha, pa bo po Slapnikovih besedah poskušala pomagati država.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar