V Mariboru začeli z izgradnjo vinogradniškega muzeja

V Mariboru so pred dnevi začeli z izgradnjo vinogradniškega muzeja, katerega namen bo prikazovanje bogate tradicije vinogradništva in vinarstva v mestu. Nameščen bo v objektu na Vojašniški ulici 14, ki je nekoč služil kot shramba ledu. Dela v vrednosti nekaj več kot 350.000 evrov se bodo zaključila predvidoma prihodnje leto.

“Vinogradniški muzej bo v pritličju organiziran v obliki predstavitev lokacij pridelave različnih vrst vina v Sloveniji. V kletni etaži pa bo pokušina in prodaja izbranih vrst vina,” so pojasnili na mariborski občini.

Preoblikovanje stavbe nekdanje hladilnice iz 17. stoletja v vinogradniški muzej spada v projekt celovite obnove Vojašniškega trga, s katerim naj bi ta del mesta med osrednjo tržnico, nedavno obnovljenim minoritskim samostanom, v katerega so preselili lutkovno gledališče, in Hišo Stare trte nižje na Lentu dobil povsem novo podobo.

Trenutno podobo območja kazi zaraščena jama ob minoritski cerkvi, v kateri so lani opravili arheološka izkopavanja, zdaj pa se v njej nabirajo odpadki. Nadaljevanje del je v fazi javnega naročanja, bi pa naj bila tudi ta zaključena v letu 2020.

Vinogradniški muzej bo po napovedih dopolnjeval ponudbo Hišo Stare trte. “Močan razvoj vinogradništva, vinskega turizma in z njim organizacija vinsko-kulinaričnih prireditev ter bogat nabor zgodovinskih vinarskih eksponatov so pripeljali do pobude Mestne občine Maribor o umestitvi mestne muzejske zbirke vinarstva in vinogradništva v predmetni objekt. Po ocenah strokovnjakov bi bilo s to zbirko mogoče uspešno rekonstruirati zgodovinski pregled in javnosti prikazati bogato tradicijo vinogradništva in vinarstva v Mariboru,” pojasnjujejo na občini.

Celotna vrednost obnove Vojašniškega trga z objekti je ocenjena na 4,6 milijona evrov, od tega pričakujejo 80 odstotkov sofinanciranja iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Med drugim se bo v okviru tega projekta obnovil tudi Sodni stolp, ki naj bi z ojačanim stropom in novo dvorano v prvem nadstropju pridobil večnamensko rabo.

Nedaleč stran se nahaja nekdanji Žički dvor, ki ga je pred leti kupilo podjetje sedanjega župana Saše Arsenoviča. Obnovitvena dela na stavbi iz 14. stoletja so v teh dneh dobila nov zagon. Po poročanju nekaterih medijev je sanacija ocenjena na dobrih 660.000 evrov, od tega 185.000 evrov prispeva ministrstvo za kulturo. Investitor je bil namreč lani uspešen na razpisu za financiranje spomeniškovarstvenih projektov.

Po obnovi naj bi stavba, ki je kljub reprezentativni legi ob Dravi v zadnjih nekaj desetletjih klavrno propadala, služila kot kongresno-kulturni center.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar