Pred Hišo stare trte na Lentu bodo jutri postavili klopotec

Jutri bodo, tako kot tradicija veleva, pred Hišo Stare trte na Lentu postavili klopotec. Prireditev, ki jo organizira Zavod za turizem Maribor – Pohorje v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor, predstavlja uvod v jesenske turistične vinsko-kulinarične in kulturno-zabavne dogodke v Mariboru in širši destinaciji. Med 13. in 22. septembrom 2019. prihaja 19. Festival Stare trte

Obiskovalce prireditve bodo najprej pozdravile stojnice s ponudbo vinarjev in kmečkih žena Jakobskega Dola, ob 11. uri pa bodo malečniški brači pričeli s postavljanjem klopotca.

Na dogodku bosta zbrane med drugimi nagovorili podžupanja Alenka Iskra in Vesna Horvat, pomočnica direktorice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, ki prireja prireditve v čast najstarejši trti na svetu. Klopotec tako naznanja bližajočo se trgatev, ki je eno od ključnih dejanj v vinogradništvu, nagrada za skrbno in trdo delo skozi leto, pravi Horvatova.

S postavitvijo klopotca približamo slovensko kulturno dediščino tudi turistom, ki naše mesto še posebej v poletnem in zgodnje jesenskem času obiščejo v res velikem številu in iz najrazličnejših koncev sveta. Tukaj spoznavajo bogato kulturno dediščino iz področja vinogradništva in se tako pogosto tudi prvič srečajo s klopotcem,” zaključuje Vesna Horvat.

Postavitev klopotca 2018; FOTO: arhiv lokalec.si

Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor dr. Stane Klemenčič bo jutri na prireditvi podelil listine o kakovosti vin za letnik 2018. Vinski letnik 2018 je označen z oceno “prav dobro”.

Vinski letnik je tradicionalno ocenjevanje vin, kjer se vina ne potegujejo za odličja, ampak za strokovno oceno, ki da vinogradnikom in vinarjem pomembno sporočilo in usmeritev dela za naprej. Vina so prijetnega videza – sijočih, sortno značilnih barv. V vonju oz. cvetici so prepoznavno dišavna in sortna, v okusu so vina sveža, iskriva, primerno polna, predvsem pa prijetno pitna,” tako Klemenčič.

V programu bodo nastopili še vokalna skupina Il divji, Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in mariborska vinska kraljica Ana Protner. Ob postavitvi klopotca bo v Hiši Stare trte ponovno na ogled razstava o klopotcu, in sicer 12. septembra 2019. Postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte prispeva k ohranjanju tradicije v mestu in hkrati napoveduje 19. Festival Stare trte, vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, ki bo letos med 13. in 22. septembrom 2019.

Oddaj komentar