Vse nared za Zlato lisico

Zlata lisica 2016.

Organizatorji 54. Zlate Lisice, ki bo na Mariborskem Pohorju 6. in 7. januarja, so pripravili že vse potrebno za izvedbo tekmovanja. Na bitko za svetovni pokal je zaenkrat prijavljenih 213 alpskih smučark iz 24 držav. Čakajo le še sneg, ki pa ga po besedah generalnega sekretarja organizacijskega odbora Srečka Vilarja lahko izdelajo v nekaj dneh.

“Priprave za tekmovanje potekajo po standardnem tonu in hitrosti. Več kot deset dni je vsa mašinerija pripravljena. Dva dni smo uspešno že ves sistem preizkusili in naredili tudi že nekaj snega,” je na današnji novinarski konferenci na Snežnem stadionu pod Pohorjem povedal Vilar.

Po njegovih besedah imajo na voljo dovolj vode, snežnih topov in druge opreme, zato lahko potrebnih 70.000 kubičnih metrov snega pripravijo v petih ali šestih dneh. “Smo zmerni optimisti in pričakujemo, da nam bo padec temperature do 28. decembra, ko imamo snežno kontrolo, omogočil to tudi narediti,” je dodal.

Trenutno so za tekmovanje zbrali predprijave za 24 držav. “Prijavljenih je skupno za slalom in veleslalom 213 tekmovalk in približno 108 spremljevalcev. Prijavljene so vse najboljše tekmovalke, ki trenutno tekmujejo v okviru svetovnega pokala. Še bolj pa je naša tekma zanimiva zato, ker bo ena zadnjih izbirnih tekem pred odhodom na olimpijske igre,” je povedal Vilar.

Zato upa, da bodo tudi letos dosegli tako dobro gledanost kot lani, ko je sobotno tekmo spremljalo 7,36 milijona gledalcev po vsem svetu. “S tem smo zasedli odlično deveto mesto med vsemi tekmami, tako moškimi kot ženskami, v svetovnem pokalu,” je izpostavil.

Mesec dni pred tekmovanjem so tradicionalno podpisali pogodbi z generalnim sponzorjem Zavarovalnico Sava in sponzorjem tekmovanja v veleslalomu NKBM. Tako prvi kot drugi verjamejo, da se bodo Pohorci ponovno izkazali kot vrhunski gostitelji in organizatorji.

Pripravljen je tudi že spremljevalni program. Na Trgu Leona Štuklja v središču mesta bodo ponovno koncerti in javni žrebanji startnih številk.

Med novostmi je družinska karta za nedeljsko tekmo, medtem ko cene ostalih vstopnic ostajajo enake kot lani. Enak ostaja tudi celoten proračun Zlate lisice, ki se giblje okoli 1,1 milijona evrov.

Vilar glede prihodnosti Zlate lisice ne dvomi, čeprav je v mednarodnem tekmovalnem programu zaenkrat le do sezone 2020/21. Verjame namreč, da se bo zadeva uredila do mednarodne konference v Grčiji maja prihodnje leto. “Imamo relativno trdna zagotovila najvišjih vrhov mednarodne FIS organizacije, da se bo tradicionalna Zlata lisica obdržala v koledarju v tem obsegu kot do sedaj, torej z obema tekmama, ob koncu tedna in v terminu, ki nam omogoča normalno realizacijo,” je pojasnil.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar