V Zagrebu bodo smučali sredi mesta

Organizatorji smučarske tekme za svetovni pokal Snežna kraljica v Zagrebu so pripravili tudi smučarsko progo sredi mesta, s katero bodo obeležili 50. obletnico svetovnega smučarskega pokala. Na nekaj manj kot 200 metrih smučarske steze se bo v sredini revialni tekmi pomerilo 18 nekdanjih smučarskih zmagovalcev, med katerimi bo tudi Tina Maze.

Foto: Marin Bukvić
Foto: Marin Bukvić

Zagreb je bil doslej edino glavno mesto kakšne izmed držav, ki je organiziral tekmo svetovnega pokala, organizatorji pa so letos naredili korak naprej in postavili smučarsko progo med zagrebško katedralo in Trgom bana Josipa Jelačića. Steza poteka po 165 metrov Bakačeve ulice, ki se spušča od katedrale proti vzhodnemu delu osrednjega zagrebškega trga do vodometa Manduševac.

V ponedeljek ponoči so s tovornjaki začeli prevažati umetni sneg na stezo sredi mesta. Skupaj so prepeljali približno 900 kubičnih metrov snega, s čimer so dobili najmanj 40 centimetrov debelo snežno odejo na progi, ki je na startu široka približno osem metrov, na cilju pa več kot deset metrov.

Ob startu so postavili slalomska vrata, takšna, kot so jih proge poznale pred pol stoletja, ko so se začele prve tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, na cilju pa so najsodobnejše naprave, s čimer želijo organizatorji pokazati, kako se je tehnologija spreminjala skozi leta.

Pol stoletja svetovnega pokala bo obeležila tudi revialna tekma 18 dobitnikov velikega kristalnega globusa, med katerimi bo tudi Mazejeva.

Na spektakularni progi bosta tudi najboljša hrvaška smučarja vseh časov Janica in Ivica Kostelić, kot tudi ostale smučarske legende Alberto Tomba, Marc Girardeli, Marcel Hirscher, Andreas Wenzel, Annenarie Moser-Pröll, Pernilla Wiberg, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl in Nicole Hosp, so napovedali organizatorji.

Vsak izmed tekmovalcev bo imel kakšen del opreme, ki je bil značilen za obdobje, ko je tekmoval v svetovnemu pokalu. Na Hrvaškem izpostavljajo, da bo Kostelićeva dobila zgodovinsko priložnost za zmago v svojemu mestu.

Neposredni prenos tekme bo predvajalo več televizij, med njimi tudi britanski BBC in Eurosport.

Organizatorji poudarjajo, da letošnja prireditev stane 23,5 milijonov kun (3,1 milijona evrov), tri četrtine stroškov so zagotovili pokrovitelji, ostalo pa mesto Zagreb.

Po prireditvi bodo stezo sredi mesta odprli za prebivalce do 15. januarja. Med drugim bodo organizirali šolo smučanja za otroke.

Na Sljemenu pri Zagrebuje včeraj potekala slalomska tekma za ženske, jutri pa tudi za moške. V Zagrebu in okolici praviloma v tem delu leta nimajo dovolj snega, umetni sneg za letošnjo Snežno kraljico pa so začeli pripravljati pred mesecem dni.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar