Trajkovič vse bolj nevaren za olimpijskega podprvaka

Foto: WTF Slovenija

Slovenski taekwondoist Ivan Trajković postaja nočna mora za olimpijskega podprvaka Lutala Muhammada.

Prvič ga je ugnal v bolgarski Sofiji. Tri tedne kasneje sta se Ivan Trajković in Lutalo Muhammad znova zrla v oči. V še pomembnejšem finalu. V finalu, v katerem je zmagovalec osvojil še enkrat več točk kot v Bolgariji. Zmaga na afriškem Predsednikovem pokalu v Maroku je prinašala 20 točk. In v naslednjem mesecu bodo te pomembne točke pripisane Ivanu Trajkoviću.

V Agadirju je naš prvak v tretji rundi finala deklasiral Angleža. Ta je moral, ker je bil v zaostanku, več tvegati. To se mu ni izšlo, saj ga je Trajković s krožnim udarcem v glavo poslal na tla in na suveren način zaključil sanjski dan. Začel ga je z zmago v prvem krogu, ko je za ogrevanje, opravil s Senegalcem Mbayem21 točk razlike pove vse o razmerju moči na borišču. Nekoliko bolje jo je v drugem krogu odnesel Francoz Assali. A je tudi v njem Ivan pokazal, da je odlično pripravljen, saj je nasprotniku dopustil štiri, sam pa je dosegel 16 točk. V polfinalu bi se naš edini predstavnik na turnirju v največjem maroškem ribiškem mestu moral pomeriti z domačinom Zianijem, ki pa se je pred tem poškodoval, tako, da je polfinale predal. Nekaj več počitka, kot ga je imel Anglež Muhammad, je Trajković odlično izkoristil, saj se je po dveh izenačenih rundah v tretji odlepil in prišel do nove, zelo odmevne zmage. Z njo je še enkrat nakazal, da je v odlični formi. “Zelo sem zadovoljen z današnjimi dvoboji. Še posebej pa s finalom. V prvem in drugem krogu sem imel lažje delo. Senegalca sem premagal s 25:4, nato Francoza s 16:4. V polfinalu mi je domačin Ziani, ker se je poškodoval, predal dvoboj. V finalu me je znova čakal Britanec Lutalo. Dvoboj se je odvijal dokaj podobno kot tisti v finalu v Sofiji pred 3 tedni. Bilo je dokaj izenačeno do tretje runde. Zatem sem mu ušel na osem točk razlike. Muhammad je poskusil z agresivnimi napadi, vendar sem ga nekaj sekund pred koncem poslal na tla z zadnjim krožnim udarcem. Zelo sem vesel, ker gre vse po načrtu. Spet sem zbral veliko število točk za svetovno lestvico. Sedaj me še čaka nekaj dela do evropskega prvenstva,” je veselo novico iz Agadirja sporočil Ivan Trajković. Prav tako zadovoljen je bil tudi njegov trener Kristijan Kovačič. “Z današnjim dnem sem zelo zadovoljen. Želel sem si finale z Angležem. Dejansko sva imela dober žreb, ki pa je včasih tudi varljiv. Zato sva šla iz dvoboja v dvoboj korak po korak … Nisem pustil, da bi ga kdo presenetil in mu vsilil svoj tempo. Vse drugo je Ivan storil sam, tako kot zna. V finalu sva vedela, da naju čaka težak nasprotnik. Taktiko sva postavila enako kot v Sofiji. Velika prednost Ivana je, da zmore delati z obema nogama enako hitro, močno in tehnično. Nasprotniki imajo običajno eno ali dve posebni tehniki, s katerima vodijo dvoboje. Ko jih ustaviš, so izgubljeni. Ivan pa se lahko bori kakor želi. Z levo ali desno postavitvijo,” je povedal Kovačič.

Trajković in Kovačič se bosta v torek vrnila v Slovenijo. Z zadnjimi rezultati sta dokazala, da gresta v pravo smer in da postajajo olimpijske igre v Tokiu vse bolj otipljive. Dejansko so vsi nasprotniki v najtežji moški olimpijski kategoriji premagljivi. Naslednji veliki izziv v tem letu bo majsko evropsko prvenstvo, kjer bodo najboljši v posameznih kategorijah prejeli kar 40 točk. Naš najboljši borec se je z rezultatoma v Bolgariji in Maroku učvrstil med deseterico najboljših borcev sveta v olimpijski kategoriji nad 80 kilogramov. Ko mu bodo prišteli 20 točk iz Afrike (mimogrede, Ivan je to tekmovanje osvojil tudi v lanskem letu), bo že dihal za vrat Nemcu Bachmannu, ki je osmi na lestvici. Kar se tiče svetovne lestvice v kategoriji do 87 kilogramov, se bo Trajković tudi na njej nekoliko povzpel. Ima velike možnosti, da iz sedmega napreduje na peto mesto.
Vir: WTF Slovenija

Oddaj komentar