Simon Marčič prvi dan relija na 69. mestu

Simon Marčič na pripravah 2017; FOTO: S. Marčič

Z včerajšnjo prvo etapo med Limo in Piscom, dolgo 331 km, se je v Peruju začela letošnja izvedba vzdržljivostnega relija Dakar. Med motociklisti jo je dobil Španec Joan Barreda Bort (Honda), edini slovenski udeleženec relija Simon Marčič (KTM) je bil prvi dan 69.

Etapo, ki je imela 84 km hitrostne preizkušnje, je za Špancem drugi končal Čilenec Pablo Quintanilla (Husqvarna) z minuto in 34 sekundami zaostanka, tretji je bil Američan Ricky Brabec (Honda) s skoraj tremi minutami zaostanka. Sedmi je bil lanski zmagovalec Avstrijec Matthias Walkner (KTM), slovenski dirkač je zaostal dobrih 26 minut. V konkurenci motociklov je reli danes začelo 138 dirkačev.

Med avtomobilisti je letos najbolje začel Katarec Nasser al-Attiyah (Toyota), ki že ima dve zmagi na tej težki preizkušnji. Al-Attiyah, prvi v letih 2011 in 2015, je reli Dakar 2019 začel z minuto in 59 sekundami naskoka pred sotekmovalcem pri Toyoti Špancem Carlosom Sainzem, tretji pa je bil Poljak Jakub Przygonski (Mini) s še sekundo večjim zaostankom. Francoz Stephane Peterhansel, 13-kratni zmagovalec teh relijev, je začel na sedmem mestu, medtem ko je njegov rojak Sebastien Loeb, serijski svetovni prvak v reliju, po prvi etapi 13.

Danes bodo na reliju Dakar vozili drugo etapo, 553 kilometrov dolgo preizkušnjo od Pisca do San Juana de Marcone, na kateri bo 342 km hitrostnih preizkušenj.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar