Ilka Štuhec znova slovenska kandidatka za globus

Ilka Štuhec,; foto: M. Pigac

Beli cirkus se je preselil čez veliko lužo, kjer bo začetek sezone v alpskem smučanju tudi za hitraše. V soboto in nedeljo bodo odgovore o smukaški in superveleslalomski formi iskali moški predstavniki karavane, nato pa bodo konec novembra na svoj račun prišle ženske. Slovenija ima znova kandidatko za globus, Ilko Štuhec, ki se vrača po poškodbi.

Smukaška svetovna prvakinja je ta čas s svojo majhno ekipo v Kanadi, kjer se bodo konec meseca in v začetku decembra začele tekme svetovnega pokala v hitrih disciplinah za ženske.

Mariborčanka se bo do začetka preizkušenj pripravljala v okolici Lake Louisa, prizorišča, na katerega Štuhčevo vežejo lepi spomini, saj je predlani tam dvakrat zmagala. Prav v Kanadi je zmagovito začela meteorski vzpon na smukaški vrh za svojo najboljšo sezono v karieri. Pripravljalno obdobje je bilo po koncu sezone 2016/17, ki jo je v svetovnem pokalu končala s sedmimi zmagami in 13 uvrstitvami na oder za zmagovalke, z naslovom prvakinje v smuku na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ter malima kristalnima globusoma za najboljša seštevka sezone v smuku in alpski kombinaciji, neprostovoljno zelo dolgo.

Pred minulo sezono se je vmešala poškodba kolena, ki jo je oddaljila od belih strmin. Za najhitrejšo slovensko smučarko se bo tekmovalni premor sklenil po 621 dneh, 30. novembra, ko jo čaka prvi nastop v svetovnem pokalu, smuk v kanadskem Lake Louisu. Nazadnje je bila na startu v svetovnem pokalu 19. marca lani v Aspnu.

“Manjkajo še zadnje podrobnosti, da bom res lahko sproščena in pripravljena, predvsem pa, da si bom zaupala ob spustu po progi,” je neučakana Štuhčeva.

Še preden se je sezona začela, se vrstijo odpovedi. Med zadnjimi žrtvami poškodb je prva zvezdnica karavane Lindsey Vonn, ki bo svojo bržkone zadnjo sezono v karieri začela z zamikom. Američanka si je znova poškodovala koleno na treningu v Copper Mountainu, tako da bo izpustila tekmovanje na svojem najljubšem prizorišču v svetovnem pokalu, kjer je nanizala neverjetnih 25 uvrstitev na zmagovalni oder, od tega ima kar 18 zmag.

Američanka načrtuje preseči rekord slovitega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je zmagal na 86 tekmah za svetovni pokal, Vonnova je doslej zbrala 82 zmag. A loterija poškodb za zdaj ni na njeni strani. Prav Lake Louise oziroma “Lake Vonn” je tisti poligon, ki ji najbolj ustreza.

“Na treningih v Lake Louisu bomo dobili konkretnejše odgovore, dejansko pa se s konkurenco niti ne ukvarjamo. Osredotočamo se na to, da bo Ilka na tekmi pokazala maksimum. Sklop zadnjih priprav v Kanadi bo bolj ali manj namenjen simulaciji tekmovalnih razmer,” se je na zadnje dogajanje odzval trener Štuhčeve, Grega Koštomaj.

Ob odsotnosti Štuhčeve je smukaški mali globus osvojila Italijanka Sofia Goggia, ki je slavila tudi na olimpijskem smuku. Že pred odpovedjo Vonnove je bilo znano, da bo Italijanka izpustila uvodne preizkušnje sezone zaradi poškodbe, ki jo je utrpela prejšnji mesec. V karavano se bo po napovedih vrnila šele januarja.

Superveleslalomski globus je drugo leto po vrsti dobila Tina Weirather iz Liechtensteina, medtem ko je v Pyeongchangu olimpijski naslov pobrala Čehinja Ester Ledecka, deskarka na snegu, ki je tako poskrbela za eno največjih senzacij smučarskega športa nasploh.

Štuhčeva ima visoke načrte tudi v tej disciplini, v kateri je bila lani, v svoji najboljši sezoni pred poškodbo, štirikrat na stopničkah, od tega je dvakrat zmagala, v seštevku discipline pa končala na drugem mestu.
Vir: lokalec.si

Oddaj komentar