Ilka Štuhec: “Samo vrgla sem se dol”

Po smukaški preizkušnji, na kateri je Ilka Štuhec osvojila tretje mesto, so v Cortini d’Ampezzo izpeljali še superveleslalom za svetovni pokal. S progo Tofane se je danes spopadlo 59 tekmovalk. Prva je šla na progo prav Štuhčeva ter bila daleč najhitrejša, saj vodstva več ni izpustila iz rok. Po prvi zmagi v disciplini je bila zelo zadovoljna.

Ilka Štuhec; FOTO: Facebook profil Ilka Štuhec
Ilka Štuhec; FOTO: Facebook profil Ilka Štuhec

Po tem, ko je zmagala še v tretji disciplini v tej sezoni, po treh zmagah na smukih in zmagi v kombinaciji, je bila 26-letna Mariborčanka zelo zadovoljna, čeprav je morala kar nekaj časa preživeti v boksu za vodilno: “Je bilo fantastično, ni samo izgledalo tako, pogoji so bili zelo, zelo dobri. Včeraj na izbiri startnih številk sem si rekla, v redu, bom vzela enko, dobro pogledam progo in se vržem dol, pa bo kar bo. V superveleslalomu je problem ker imaš malo manj informacij s proge, a sem si dobro zamislila, kako bom odpeljala in res sem uživala.”

Za tem je odgovorila na vprašanje, kako se je počutila ob čakanju na mestu vodilne: “Vsakič, ko je bila kakšna dobro na poti, me je malo stiskalo. Bila sem nervozna, a sem vedela, da sem svoje naredila in to zelo dobro, morala sem samo počakati na razplet tekme. O občutkih na najvišji stopnički in poslušanju slovenske državne himne Zdravljice pa je še dodala: “Super sem se počutila. Ponosna sem nase, saj mi prejšnji vikend v Garmischu ni šlo. Smučala sem daleč od tega, kar znam. Vesela sem, da sem do tega tedna uspela urediti stvari in smučati tako kot znam.”

Štuhčeva še tako dobre sezone ni imela nikoli poprej, postaja pa tudi zelo vsestranska smučarka, saj je zmagam v hitrih disciplinah dodala še prve osvojene slalomske in veleslalomske točke.

Vožnja Štuhčeve je bila fantastična od starta do cilja. Za razliko od včeraj v njeni vožnji ni bilo vidne niti ene napake, to pa ji je na koncu prineslo čas 1:19,81. Ta se je na koncu izkazal za najboljši čas dneva. Štuhčeva v ciljni areni še nikoli ni stala na mestu vodilne tako dolgo, najbolj nevaren napad pa je spremljala pri startni številki 20, ki jo je nosila domača predstavnica Sofia Goggia. Italijanka je bila na zadnjem merjenju časa še v vodstvu za 16 stotink sekunde, v spodnjem delu pa ni mogla ponoviti vožnje v tej zimi najboljše slovenske alpske smučarke in tako prišla v cilj z zaostankom 0,31 sekunde.

Švicarka Lara Gut, ki je s tremi zmagami na prvih treh superveleslalomih povsem prevladovala v tej disciplini v tej sezoni, je po dobrih časih v zgornjem in srednjem delu v spodnjem naredila napako, zajela je količek, nakar jo je obrnilo in je izgubila ravnotežje ter zašla iz smeri je odstopila. Po smukaški zmagi v Cortini je vpisala ničlo. Čeprav je ob prihodu v cilj kazalo, da je prejela kar močan udarec v roko, saj jo je zvijalo od bolečin, je po tekmi prek Twitterja sporočila: “Sem skorajda povsem okej.”

Štuhčevi in Goggii se je na stopničkah pridružila Avstrijka Anna Veith, ki je nazadnje osvojila medaljo v svetovnem pokalu na finalu v Meribelu marca 2015.

Pred tem je bil Štuhčev najboljši rezultat v tej disciplini četrto mesto, ki ga je dosegla pred tremi leti v ameriškem Beaver Creeku, v Cortini pa je bila pred letošnjima preizkušnjama najboljša lani s 13. mestom na superveleslalomu.

Trener Štuhčeve Grega Koštomaj je bil po tekmi navdušen: “Zgodba se nadaljuje. To je bil zopet en pozitiven pristop, bila je sproščena, pogoji so bili odlični. Uživala je in se držala dogovorjenega, naredila je to, kar je bilo potrebno. Smučanje je bilo odlično in rezultat tako ne more izostati. Neugodno je, ko s številko 1 dolgo čakaš na razplet tekme. Nekatere so bile še malo hitrejše, Lara Gut je imela smolo, saj je res dobro smučala. A to je šport, za to, da si najboljši, včasih potrebuješ tudi kanček sreče. Danes je bil na naši strani. Res iskrene čestitke Ilki za vrhunsko smučanje. Presrečen sem za to, kar ji uspeva.”

Pred odhodom na svetovno prvenstvo, ki bo od 6. do 19. februarja v švicarskem St. Moritzu, se bo karavana svetovnega pokala v torek ustavila še na Švedskem v Stockholmu, ki bo drugo leto po vrsti prizorišče spektakularnega mestnega paralelnega slaloma, znova pod zelo močnimi žarometi.

Vir: Lokalec.si

1 KOMENTAR

Oddaj komentar