Skupna lista SDS in SLS zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji

Vir: pixabay

Zmagovalka Evropskih volitev v Sloveniji je skupna lista SDS in SLS (26,48 odstotka glasov), ki je osvojila tri poslanske mandate. Po dva mandata sta osvojili SD (18,57) in LMŠ (15,61), enega pa NSi (11,1), je sporočil predsednik Državne volilne komisije Anton Gašpar Frantar.

 V Evropski parlament so bili z liste SDS in SLS izvoljeni Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič, z liste SD Tanja Fajon in Milan Brglez, z liste LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj, z liste NSi pa Ljudmila Novak, kažejo delni izidi po preštetih danes oddanih glasovnicah in glasovih predčasnega glasovanja. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi. Ostale stranke in liste, ki so nastopile na volitvah, niso osvojile sedežev v Evropskem parlamentu. Levica je prejela 6,34 odstotka glasov, DeSUS 5,65 odstotka, SNS 4,02 odstotka, SAB 4,02 odstotka, Zeleni Slovenije 2,08 odstotka, DOM 1,71 odstotka, Povežimo se 1,64 odstotka, SMC 1,58 odstotka, ZSi 0,68 odstotka in DD 0,52 odstotka. Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 28,13-odstotna.

Tudi na evropskih volitvah pred petimi leti je bila SDS najuspešnejša med slovenskimi političnimi strankami. Pred tem je SDS na volitvah leta 2004 in leta 2009 dobila vsakokrat po dva poslanska sedeža. Leta 2004 sta bila za evroposlanca izvoljena Miha Brejc in Romana Jordan Cizelj, ki je ostala poslanka še naslednji mandat, ko je poleg nje v evropske poslanske klopi sedel še Milan Zver. Po uveljavitvi lizbonske pogodbe, ko je Slovenija v Evropskem parlamentu dobila dodatni poslanski sedež, pa se je Zveru in Jordan Cizljevi pridružila še Zofija Mazej Kukovič.

Leta 2014 je bila na listi SDS poleg Milana Zvera in Romane Tomc za evropsko poslanko izvoljena Patricija Šulin. Ta je bila kandidatka tudi na tokratnih volitvah, in sicer kot tretja na listi, vendar je izvolitev s preferenčnimi glasovi tudi tokrat uspela Francu Bogoviču (SLS).

Enako mu je namreč uspelo že na prejšnjih volitvah, ko je SLS nastopila na skupni listi z NSi, Bogoviču pa je tedaj preboj uspel z zadnjega mesta na listi. S te skupne liste je bil takrat v parlament izvoljen Lojze Peterle, ki pa se po treh mandatih poslavlja. Peterle je bil namreč izvoljen v vseh dosedanjih mandatih, tokrat pa ga je stranka uvrstila na tretje mesto na listi in je ostal pred vrati Evropskega parlamenta.

Na prvih volitvah v Evropski parlament leta 2004, ko je z dvema poslancema NSi dosegla največji uspeh, je bila poleg Peterleta za evropsko poslanko izvoljena tudi Ljudmila Novak, ki po včerajšnjih volitvah znova odhaja v Bruselj.

SD je z dvema izvoljenima poslancema ponovila rezultat iz leta 2009, ko sta v Bruselj odšla Tanja Fajon in Zoran Thaler, nato je slednjega zaradi korupcijske afere zamenjala Mojca Kleva. Leta 2014 je stranka osvojila en poslanski mandat, ponovno je bila izvoljena Fajonova. Enega evropskega poslanca pa je stranka dobila tudi leta 2004, ko je bil s preferenčnimi glasovi izvoljen sedanji predsednik republike Borut Pahor.

LMŠ na evropskih volitvah doslej še ni nastopila.

Vnovična izvolitev tokrat ni uspela Igorju Šoltesu, ki je pred petimi leti na evropskih volitvah uspešno nastopil kot predsednik stranke Verjamem in se je v Evropskem parlamentu pridružil Zelenim. To pa pomeni, da je brez poslanca tokrat ostal tudi DeSUS, ki ga je v minulem mandatu zastopal Ivo Vajgl.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar