Nussdorferjeva o problemih v Mariboru

Včeraj se je Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, sestala z občani Maribora. Po sestanku je predstavila najpogostejše težave s katerimi se soočajo.

Varuhinja človekovih pravic ocenjuje, da drastičnega izboljšanja stanja ni, čeprav se je brezposelnost znižala. Ob njenem obisku se je na pogovore z njo prijavilo 41 ljudi, kar je več kot primerjavi z aprilom letos, ko je nazadnje obiskala Maribor.

Sestala se je tudi z županom, s katerim ugotavljata, da je brezplačna pravna pomoč izredno pozitivna, vendar jo je premalo za vse, ki bi jo potrebovali. Župan pa ocenjuje, da se zaenkrat to na socialni sliki mesta še ne pozna. Na račun občine sicer ni dobila pripomb ali graj, je pa slišala očitke na predolge sodne postopke, čakalne vrste in včasih tudi na slab odnos javnih uslužbencev do občanov. Na splošno pa ocenjuje, da skupnih točk pri problemih ljudi ni, saj vsak primer prinese svojo zgodbo. Med teme, ki jih še ocenjujejo kot problematične sodi oskrba ostarelih in čakalne vrste v zdravstvu. Velike so tudi težave v družinah in starševstvu. Občina naj bi se po njenih besedah trudila izboljšati stanje in rešiti probleme svojih najbolj ogroženih občanov.

Skupaj z namestniki je poslušala zgodbe 41 Mariborčanov.

Kot zanimivost razlaga: “Ko ljudem svetuješ, da je možnost sodnih postopkov odprta, se običajno za to ne odločijo”.

Dodaja še, da v kolikor imate vi kakršne koli probleme, s katerimi bi vam lahko pomagali, jim napišite prošnjo, pokličite na njihov sedež ali pa jih obiščite v Ljubljani.

Oddaj komentar