Janša na kongresu v Mariboru edini kandidat za vodenje SDS v prihodnje

Danes v Mariboru poteka 11. kongres SDS. Janez Janša, ki stranko vodi od leta 1993 in ga odtlej na kongresih nihče ni izzval, je pričakovano tudi danes edini kandidat za vodenje stranke v prihodnje.

Okoli 750 delegatov in več kot 150 domačih in tujih gostov, se je danes zbralo na 11. kongresu SDS. Med njimi naj bi se kongresa udeležil tudi madžarski premier Viktor Orbana.

Delegati danes poleg predsednika stranke volijo še nadzorni in izvršni odbor sprejeli pa bodo tudi nekaj programskih resolucij, nosilno po imenu Slovenija v srcu.

Na kongresu bodo tudi strankini poslanci v slovenskem in evropskem parlamentu. Poslanec SDS Vinko Gorenak. Ob prihodu na kongres je to, da Janša nima protikandidata, komentiral z besedami, da ne bi volil nekoga, “ki se je včeraj pojavil iz nič”. “Jaz sem vedno za to, da volimo nekoga, ki ga poznamo,” je dejal. Ob tem je še dodal, da so bile vse strankarske volitve doslej, na katerih je sam sodeloval, izvedene na najbolj demokratičen način.

Evropska poslanka Romana Tomc, ki se jo omenja kot morebitno kandidatko za predsednico republike, je bila glede strankinih kandidatov za prihajajoče predsedniške volitve tudi tokrat skrivnostna, saj to po njenih besedah ni tema kongresa. Sicer je dejala, da je kandidatura zelo pomembna odločitev v življenju, “zato se bomo odločili skupaj in ko bo odločitev zrela, jo bomo tudi sporočili”. Tomčeva sicer od kongresa  pričakuje konstruktivno razpravo o zadevah, ki bodo v nadaljevanju zaznamovale življenje ne le v Sloveniji, ampak v Evropi.

Med domačimi gosti je bilo zaslediti tudi nekaj politikov iz strank desnega političnega pola, tudi predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, predsednik SLS Marko Zidanšek in predsednik Nove ljudske stranke Željko Vogrin.

V imenu NSi je prišel član izvršilnega odbora te stranke Janez Pogorelec, a so ga na vhodu zavrnili. Pogorelec, ki ga je sicer predsednica NSi Ljudmila Novak pooblastila za udeležbo na kongresu, pa je pojasnil, da so ga zavrnili z argumentom, da so se prepozno akreditirali in ker ni predsednik NSi. Po njegovih besedah je Novakova sicer v tujini. Prav tako aj bi Pogorelec je v izjavi za nekatere medije, pred kongresom poudaril, da so v stranki do Janše še vedno kritični. Kot je dejal, bo NSi “v vsakem primeru jeziček na tehtnici”, saj brez nje desne koalicije ne bo. Priznal pa je, da takšna koalicija ni mogoča niti brez SDS.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar