INTERVJU (Slavko Šterman): Vloga podpredsednika mi pomeni izziv in odgovornost

Vir: Facebook Slavko Šterman

Slavko Šterman iz Ruš je minulo soboto postal eden od štirih novoizvoljenih podpredsednikov stranke Stranka Alenke Bratušek (SAB). Ob izvolitvi je za naš medij dejal: “Položaj podpredsednika stranke je pomemben položaj, je odgovoren položaj, in temu bom posvetil vso svojo energijo.” V intervjuju pa nam je zaupal kaj ta funkcija pomeni zanj, kakšno odgovornost mu predstavlja, pa tudi ali se bo podal na majske volitve v Evropski parlament.

Postali ste eden od štirih podpredsednikov SAB. Kaj pridobitev funkcije pomeni za vas?
Izvolitev na položaj podpredsednika stranke je velika čast, je potrditev dobrega in zavzetega dela v preteklosti na položaju predsednika lokalnega odbora stranke, člana sveta stranke in v odboru SAB za lokalno samoupravo. Pomeni pa tudi veliko zaupanje predsednice Alenke Bratušek, saj po statutu stranke predsednica izbira svoje ožje sodelavce. Osebno nikoli nisem stremel k nazivom, položajem in podobno samo zato, da bi se z njimi lahko kitil. Vsaka prevzeta vloga mi je pomenila izziv in odgovornost. Tudi v tej novi vlogi bom delal tako, da bi mi vsi, ki so mi čestitali in ploskali ob prevzemu funkcije, po končanem mandatu čestitali za dobro opravljeno delo. In da bodo od mojega dela kar največ imeli tudi volivci stranke SAB in drugi državljani.

Kakšne bodo vaše konkretne naloge in za kaj se boste zavzemali?
Podpredsedniki in podpredsednice so osebe, ki so v pomoč pri izvrševanju nalog predsednici stranke SAB. Sam vidim to svojo funkcijo kot posvetovalno na vseh področjih delovanja stranke. Naloge smo si in si bomo razdelili glede na regijsko prisotnost in na vsebinsko tematiko. Če pogledamo regijsko, sem doma v severovzhodni Sloveniji in bom poglobljeno spremljal dogajanja v tem delu Slovenije. Vsebinsko pa so mi najbližja področja lokalne samouprave, regionalne delitve, medčloveških odnosov in socialne teme. Prepričan sem, da je dobro delovanje lokalnih odborov in njihovo povezovanje z državljani temelj dobrega delovanja vsake stranke. Zato se bom v svoji vlogi podpredsednika prizadeval za povezovanje teh odborov na regijski in državni ravni. Stranka SAB bo tako postala še močnejša. Naj dodam, da smo v SAB tudi podporniki Participatornega proračuna. Prepričan sem, da je uvedba tega načina razporejanja dela proračuna ena od stopenj večjega vključevanja vseh državljanov v razvoj na nivoju lokalnih skupnosti in navzgor do države. Kot član strankinega odbora za lokalno samoupravo sem bil pobudnik za razpravo o Participatornem proračunu. Na osnovi te razprave in predstavitev ga je župan Občine Komen v prejšnjem mandatu in sedaj poslanec Marko Bandelli tudi uvedel kot prvi v Sloveniji. Te pomembne izkušnje bomo v SAB lahko delili z vsemi občinami po Sloveniji. Aktivno sem bil vključen tudi v razprave, kako zmanjšati stopnjo revščine v naši državi. To je še posebej akutno vprašanje pri upokojencih – tudi zato se v SAB zavzemamo za dvig pokojnin, da bodo mlajše generacije sploh še verjele v pokojninski sistem. Člani mariborskega odbora stranke SAB smo bili aktivno vključeni v vse akcije stranke, v katerih smo opozarjali na to, da so pokojnine prenizke in d je treba varčevanje pri upokojencih končati. Zavedam se, da preko zmožnosti države ne moremo, lahko pa naredimo manjše korake v izboljšanje stanja.

Kandidirali ste na državnozborskih volitvah in na lokalnih. Razmišljate tudi o kandidaturi majske volitve v Evropski parlament?
Politika je delo, in to izjemno zahtevno delo. Država je zapleten sistem in primerjava z družino in družinskim proračunom je izjemno poenostavljanje in dejansko neprimerno. Zato se v politično delovanje vključujem postopoma – postopoma se seznanjam z državno ureditvijo, z odnosi med različnimi organi države, saj je samo z dobrim poznavanjem ustroja družbe možno doseči spremembe. Razumevanje ukrepov mora biti dovolj široko in podkrepljeno, da z dejanji na enem področju ne osiromašiš drugega. Moraš se zavedati svoje odgovornosti. Kot sem že rekel, položaj podpredsednika stranke je pomemben položaj, je odgovoren položaj, in temu bom posvetil vso svojo energijo. Seveda bi s ponosom in veliko odgovornostjo sprejel tudi morebitno kandidaturo na evropskih volitvah. Ni pa to v tem trenutku moja prioriteta.

Oddaj komentar