Doslej kandidatne liste vložilo devet strank

Teden dni pred iztekom roka za vložitev kandidatnih list za junijske predčasne parlamentarne volitve je kandidature doslej vložilo devet strank. Stranke, ki so napovedale nastop na volitvah, sicer težav pri zbiranju podpisov in vlaganju kandidatur ne pričakujejo.

 

Rok za vložitev kandidatur na volilne komisije volilnih enot se izteče v četrtek, 3. maja. Ker v prazničnih dneh vlaganje kandidatnih list ne bo mogoč, njihovi predlagatelji lahko to storijo še danes, v ponedeljek ali četrtek. Doslej je kandidatne liste vložilo devet strank. Pet jih je kandidature vložilo v vseh osmih volilnih enotah: SD, DeSUS, Lista Marjana Šarca, Dobra država in Zedinjena Slovenija.

V SMC so kandidatne liste zaenkrat vložili v volilnih enotah Maribor, Novo mesto, Kranj in Ljubljana Bežigrad, v SDS pa v enotah Ljubljana Center, Celje, Maribor in Ljubljana Bežigrad. Z vlaganjem kandidatur je začela tudi zunajparlamentarna SNS, ki je liste vložila v celjski, ptujski in novomeški volilni enoti. Kandidature morajo stranke podkrepiti s podpisi treh poslancev ali podpisi volivcev. Za vložitev kandidature morajo v vsaki volilni enoti priložiti 100 oziroma 50 podpisov volivcev, odvisno od načina določanja kandidatnih list, ki ga imajo stranke zapisane v statutu.

Medtem ko parlamentarne stranke težav pri vlaganju kandidatur nimajo, pa je zbiranje podpisov volivcev lahko večji zalogaj za zunajparlamentarne in manjše stranke. Kljub temu te večinoma zagotavljajo, da jim bo kandidatne uspelo pravočasno vložiti. Da so zbrali zadostno število podpisov, so sporočili iz SLS ter iz stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Tudi v SNS, kjer kandidature vlagajo s podpisi članov stranke, je zbiranje podpisov končano, preostale liste bodo še vložili. Tudi v Piratski stranki Slovenije zagotavljajo, da imajo dovolj podpisov in bodo kandidatne liste vložili v ponedeljek, v stranki ZL – DSD pa predvidevajo, da bodo podpise zbrali do 2. maja. Da bodo kandidatne liste vložili v predvidenem roku, so zagotovili tudi v Listi novinarja Bojana Požarja in stranki Za zdravo družbo.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar