Vlada danes o varnem začetku šolskega leta, možnih je več scenarijev

Vir: Pixabay.com

Vlada se bo danes seznanila z usmeritvami oz. ukrepi ministrstva za izobraževanje, s katerimi želijo zagotoviti varen začetek šolskega leta. Trenutno je predvideno, da se bodo ob upoštevanju navodil NIJZ v šolske klopi vrnili vsi učenci in dijaki. Usmeritve ministrstva bo na vladni novinarski konferenci predstavila ministrica Simona Kustec.

Na posvetu pristojnih ministrov in strokovnjakov v sredo so bili sicer seznanjeni tudi z nekaterimi racionalizacijami, ko gre za prevoz otrok v šolo in iz šole. Izdelani so jasni načrti, kako ravnati v primeru enega ali drugega scenarija, da bi bili ti res uresničljivi, je po posvetu povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Vlada se bo najverjetneje seznanila tudi z ostalimi usmeritvami, ki so jih pristojni ministri pretresali na sredinem posvetu. Ministri so na njem predstavili doseženo stanje pripravljenosti in določili prihodnje prioritete.

Kot je po srečanju opozoril Kacin, bo jesen epidemiološko drugačna od poletja, vlada pa pričakuje, da bo med obolelimi za covidom-19 več starejših, zato bo tudi obremenitev bolnišnic večja. Obenem pa je zagotovil, da so zdaj postopki, po katerih se bodo polnile bolnišnice, in ravnanje v primeru okužbe v domovih za starejše usklajeni veliko bolje.

Pripraviti se je treba na povečan obseg testiranja, potrebnih bo več laboratorijskih kapacitet. Vlada pričakuje tudi polno sodelovanje tako vodstvenih kadrov v zdravstvu kot tudi strokovnjakov, posameznih zdravnikov, specialistov in podpornega osebja, je še naštel Kacin.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar