Preko konzorcija mariborskih in pomurskih šol bodo dijaki lahko nabirali izkušnje v tujini

Vir: Biotehniška šola Maribor

Tehniški šolski center je s podporo Zavoda za novodobno izobraževanje dal pobudo za ustanovitev konzorcija srednjih šol mariborske in pomurske regije v okviru projekta mobilnosti VET Skill and Knowledge Exchange, ki je bil na razpisu leta 2017 izbran in sofinanciran iz evropskega programa Erasmus+. Letos so program nadgradili.

V projektni konzorcij so poleg omenjenega šolskega centra, ki je bil prijavitelj in koordinator projekta, vključene še Biotehniška šola Maribor, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Srednja lesarska šola Maribor, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota in Biotehniška šola Rakičan.

Po uspešno izvedenem projektu in pozitivnih izkušnjah so letos prijavili nov projekt, ki pomeni vsebinsko nadaljevanje predhodnega. Kot so na današnji novinarski konferenci v Mariboru sporočili nosilci projekta, je bil prejšnji teden tudi ta izbran za sofinanciranje iz evropskih sredstev.

Vir: Srednja lesarska šola Maribor

Sicer pa je maja letos zaključen projekt sto dijakom šol konzorcija omogočil praktično usposabljanje v podjetjih v drugih državah Evropske unije, z novim projektom pa bodo takšno priložnost ponudili še dodatnim 96 dijakom.

Namen projekta je bil razviti model konzorcija, ki bo lahko z vsebino dela in podporo zagotavljal, da bo mobilnost postala stalna priložnost za pridobivanje dodatnih delovnih in življenjskih izkušenj dijakov vključenih šol.

Dijaki so s tritedensko prakso v podjetjih v tujini pridobili veliko novih izkušenj, postavljeni so bili pred izziv samostojnega življenja v novem kulturnem okolju ter vključitve v novo delovno okolje. Ob tem pa so dobili nova praktična znanja na svojem profesionalnem področju, razvili delovne navade, komunikacijske in socialne veščine, pozitivno naravnanost, poglobili so zavedanje o kulturni raznolikosti ter sprejemanje teh razlik.

Vir: Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor

Šole so s tem projektom dijakom ponudile možnosti pridobitve dodatnih znanj in veščin, ki jih pri klasičnem šolskem pouku ni mogoče razvijati ter so tako prispevale k boljši zaposljivosti svojih maturantov.

Projekt, v katerem so sodelovala podjetja iz Španije, Nemčije, Italije, Francije, Poljske, Češke in Cipra, je bil vreden 235.000 evrov. V njem so sodelovali dijaki, ki so uspešno opravili izbirni postopek. Prvi del izbora je potekal na osnovi spletne prijave, priloženega Europass življenjepisa v angleščini, kratkega motivacijskega videa ter ocene, ki jo je podala šola. Drugi del izbora so izvedli v obliki intervjuja, ki je potekal v angleščini.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar