Mariborski vrhovni sodniki so razveljavili pravnomočno sodbo zoper hoškega slaščičarja Nika Štekarja

Mariborski vrhovni sodniki so razveljavili pravnomočno sodbo zoper hoškega slaščičarja Nika Štekarja, ki ga je okrožno sodišče marca 2020 obsodilo na leto in tri mesece pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let, ker je sanitarnemu inšpektorju spekel piškote s THC.

Po mnenju vrhovnih sodnikov v kazenskem procesu ni bilo dokazano, da bi Štekar vedel, da je v masi THC.

Okrožno sodišče je sicer slaščičarja pred dvema letoma spoznala za krivega omogočanja uživanja prepovedanih drog, ker je v svojem lokalu avgusta 2018 znancem ponudil kekse, ne da bi jim povedal, da vsebujejo konopljo. Te je sicer spekel za zdaj že nekdanjega sanitarnega inšpektorja Zlatka Babiča, ki mu je konopljo tudi prinesel. Štekar je očitke ves čas zanikal.

Sodbo je potrdilo tudi višje sodišče. Kot je takrat navedel časnik Delo, so višji sodniki v sodbi poudarili, da drugačne razlage, kot da je vedel za vsebino piškotov, ni mogoče sprejeti. Še posebej, ker je ob tem, ko jih je ponudil gostom, ki so pozneje morali poiskati zdravniško pomoč, dejal, da ni nič nevarnega, kar sicer ni običajno pri strežbi v javnem lokalu, kjer se pričakuje prvovrstna in zdravju povsem neškodljiva gostinska ponudba.

Ob razveljavitvi sodb okrožnega in višjega sodišča je senat senat vrhovnega sodišča odločil, da se sojenje ponovi pred drugim sodnikom, Štekarjev kazenski spis je tako pristal na mizi sodnice Mateje Kamenšek Gornik, poroča Večer. Ko je obtoženega prejšnji teden vprašala, ali se bo zagovarjal, ji je odvrnil, da je povedal že vse.

Kot je navedel Večer, je sicer Babič na prvem sojenju pojasnil, da je slaščičarja vprašal, ali bi mu spekel piškote s THC, in da je Štekar na to pristal. Vse to je potrdil tudi prejšnji teden, ko je na sodišču nastopil kot priča.

Sojenje se bo nadaljevalo 21. junija, še navaja Večer.

vir: sta

Oddaj komentar