Kmalu brez vinjete po hitri cesti v Mariboru

Po hitri cesti v Mariboru kmalu brez vinjete

Po mariborski hitri cesti na relaciji Pesnica-Tezno bo po novem letu možno voziti brez vinjete, obljubljajo v Stranki mladi – Zeleni Evrope potem, ko je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek prejšnji teden obljubila, da se bo potrudila, da hitra cesta ne bo več kategorizirana kot hitra, torej cestninska cesta.

Znano je, da je Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope in mariborski mestni svetnik, julija predstavil konkretne argumente, zakaj t. i. hitra cesta H2 ne more biti kategorizirana kot hitra cesta, na kateri velja cestninjenje. Argumentom Jurišiča in MOM je že čez nekaj tednov pritrdila državna sekretarka Mauhlerjeva z Ministrstva za infrastrukturo: “Hitra cesta H2 ne ustreza navedenim kriterijem, zato je njena kategorizacija neustrezna. Sklicevanje direkcije na posamezne določbe Strategije prostorskega razvoja Slovenije, na podlagi katerih naj bi se Maribor navezoval na omrežje daljinskih cestnih povezav preko ustrezne navezovalne ceste, niso ustrezna formalna podlaga za njeno sedanjo kategorijo. Funkcijo navezovalne/povezovalne ceste, skladno s predpisi o projektiranju cest, lahko prevzamejo tudi regionalne ceste, posebno v primeru, če so namenjene le motornim vozilom.« Ministrica je sicer stranko mladih – Zeleni Evrope nato presenetila z izjavo, v kateri je kategorizacijo povezovala z lastništvom ceste, zato so se obrnili še na predsednika vlade.

Zdaj pa je, dober mesec in pol po Jurišičevi predstavitvi argumentov, ministrica Alenka Bratušek na svojem profilu družabnega omrežja zapisala: “Na podlagi strokovnih argumentov in dejstev sem se odločila, da bom vladi predlagala izvzem hitre ceste v Mariboru iz vinjetnega sistema in to še letos.”

Tweet Alenke Bratušek za izvzem hitre ceste v Mariboru iz vinjetnega sistema

S tem je tudi konkretizirala napoved “da bi lahko mariborsko hitro cesto iz vinjetnega sistema izvzeli še letos.” Stranka mladih – Zeleni Evrope ob tem poudarja, da “… po tako jasni in odločni obljubi mag. Bratuškove razmišljanje o alternativnih rešitvah seveda ni več potrebno, saj bo cesto, kjer je nezakonito zahtevana vinjeta že deset let, možno najkasneje s 1.1.2020 uporabljati brez vinjete.”

Oddaj komentar