Finančni inšpektorji zaprli stojnice s hrano in pijačo v Ljubljani, kako pa je v Mariboru?

Finančni inšpektorji so zaprli stojnice s hrano in pijačo na Pogačarjevem trgu, poročajo mediji.

Inšpektorji so najemnike obiskali že v sredo, opozorili so jih na kršitev odloka in napovedali, da se bodo naslednji dan vrnili in jim napisali globo, če bodo stojnice spet odprte. Napoved so uresničili in vse štiri stojnice s hrano zaprli, poroča N1.

Pozivajo k spoštovanju odlokov

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je za Radio Slovenija dejal, da je vlada naredila vse, da gostincem omogoči normalno poslovanje. Gostinci namreč lahko strežejo hrano in pijačo gostom, ki sedijo. Počivalšek je še dejal, da so storili veliko, da se “ta glavni del dejavnosti ohrani”. Ob tem je pozval k spoštovanju odlokov, ki jih je sprejela vlada.

Vlada je v petek sprejela odlok, ki prepoveduje prodajo hrane in pijače na stojnicah božičnih sejmov. Direktor Ljubljanskih parkirišč in tržnice Andrej Orač pa je v sredo sporočil, da je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani mogoča tržnična prodaja, tudi gostincem.

Hitro sprejeti vladni odlok, ki od sobote prepoveduje strežbo hrane in pijače na stojnicah, dovoljuje pa prodajo pečenega kostanja, je pokopal praznično mestno vzdušje in najedel marsikaterega gostinca, vinarja in drugega ponudnika.

Različne interpretacije odloka

Več kot očitno je, da si je vladni ukrep mogoče razlagati različno, neenotno ga interpretirajo tudi pristojni, in v krajih po Sloveniji ga izvajajo različno. Medtem ko v Ljubljani župan Janković zagovarja, da praznična ponudba na stojnicah v centru mesta ostane, ker je to del tržnične dejavnosti in ne sejemske, so na Trgu Leona Štuklja v Mariboru vso ponudbo zaprli. Večer poroča, da sicer pa v Mariboru lahko pijačo strežejo na Grajskem trgu.

Zakaj? Večer pojasnjuje, da je pomembna informacija kje stojnica stoji in kdo izvaja dejavnost. Medtem ko strežba napitkov, ki bi jih v začasno postavljeni hišici na ulici ali trgu v sklopu sejemske platforme ponujal vinar ali kdo drug, ni dovoljena, lahko gostinec v podobnem objektu prodaja pijačo, a s pomembno informacijo –  le, če ima hiško postavljeno na ali ob svojem gostinskem vrtu oziroma nekaj metrov proč od svojega lokala.

Oddaj komentar