ZSSS odločno za zaščito delavskih pravic in proti zamrznitvi minimalne plače

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob dnevu človekovih pravic poslance poziva k zaščiti delavskih pravic. “Nikakor ne pristajamo na kakršnekoli poskuse zniževanja njihovih ravni, njihovega kratenja ali celo namernega spregledanja,” so jasni. Poudarjajo, da tudi epidemiološke razmere ne smejo biti razlog ali izgovor za njihovo zmanjševanje.

Delavske pravice so neodtujljive, so univerzalne in na njih ni moč graditi konkurenčnosti gospodarstva, so v pozivu poslancem jasni v zvezi sindikatov. Poudarili so, da gospodarski razvoj ne sme temeljiti na slabih in nevarnih pogojih dela ter nizkih plačah.

Rast produktivnosti sama po sebi avtomatično ne zagotavlja kakovostnih delovnih mest in boljšega življenja ljudi, so izpostavili. “To je v prvi vrsti stvar kulture in političnih odločitev ter zavedanja delodajalcev, da brez zadovoljnega delavca, njegovega urejenega in stabilnega ekonomskega in socialnega stanja, kvalitetnega delovnega mesta ter dostojnega plačila za opravljeno delo, ni razvoja podjetja, dejavnosti in gospodarstva,” so ponovili.

Presenečeni nad predlogi o zamrznitvi minimalne plače

V ZSSS jih zato še toliko bolj presenečajo predlogi, ki se nanašajo na zamrznitev minimalne plače, čemur absolutno nasprotujejo. “Tisti, ki to predlagajo, očitno menijo, da je delavec zgolj in izključno strošek, ne pa, da bistveno pripeva k razvoju podjetja ter njegovi uspešnosti,” so kritični. Nasprotovanje dvigu minimalne plače s 1. januarjem 2021 po navedbah zveze sindikatov pomeni nasprotovanje pravicam delavke in delavca do dostojnega plačila in dostojnega življenja.

Anketa, ki jo je zveza izvedla med članstvom, kaže, da kar 68 odstotkov zaposlenih kljub kriznim razmeram dela na delovnih mestih. Kot so še strnili rezultate, 34 odstotkov delodajalcev ni odredilo dela od doma, tudi tam, kjer bi narava dela to dopuščala, prav tako 34 odstotkov zaposlenih ni niti obveščenih o okužbah na delovnem mestu, 60 odstotkov pa jih je navedlo, da je v kolektivu do okužbe že prišlo.

“Postavite se pokonci, postavite se za delavke in delavce. Zavrnite kakršnokoli omejevanje dostojnega plačila ali varnega delovnega okolja. Zavrnite liberalizacijo in zatiranje delavskih pravic in zagotovite spoštovanje človekovih pravic,” so poziv poslancem sklenili v ZSSS.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar