ZPS opozarja o prisotnosti arašidovega olja v kozmetiki

Vir: pixabay.com

Od konca lanskega leta za proizvajalce kozmetičnih izdelkov v EU veljajo strožja pravila glede uporabe arašidovega olja v kozmetiki. Pogostokrat lahko preberemo trditve, da bo koža zaradi dodanega arašidovega olja v kremah, losjonih ali kopelih, bolj gladka in voljna. A za potrošnike, ki so alergični na arašide, lahko takšni izdelki predstavljajo nevarnost z resnimi zdravstvenimi posledicami.

Pozor, alergična reakcija!
Arašidovo olje in s tem kozmetični izdelki katerim dodajajo to olje vsebujejo alergene beljakovine, arašidi v prehrani pa sodijo med ene izmed najbolj alergenih živil.

Po novem v EU tako veljajo pravila, da je treba olje predhodno tako obdelati, da vsebuje le manjše količine alergenih beljakovin. V kolikor proizvajalec tega ne more zagotoviti, izdelka, ki vsebuje arašidovo olje, ne sme več prodajati.

Kozmetična sredstva z arašidovim oljem niso primerna za otroke
Nemški Zvezni inštitut za oceno tveganja (BfR) že dalj časa proučuje alergijska tveganja, povezana z arašidovim oljem v kozmetičnih izdelkih. Iz BfR sporočajo tudi, da izdelki, ki vsebujejo arašidovo olje, niso primerni za nego otroške kože. Predvsem v primeru poškodovane kože, na primer v območju plenic, saj je naravni zaščitni plašč kože poškodovan.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo
Če ste alergični na arašide, preverite INCI seznam na kozmetičnih izdelkih. Arašidovo olje je navedeno kot olje Arachis Hypogaea oil.

Strožja pravila tudi za pšenični protein
Nova pravila veljajo tudi za hidroliziran pšenični protein, ki ga proizvajalci največkrat dodajajo v izdelke za nego las (zmanjšuje elektro statičnost las). Tudi v tem primeru mora biti surovina obdelana tako, da ne vsebuje alergenih beljakovin, kar zmanjšuje možnost alergijskih reakcij. Na INCI seznamu je ta sestavina navedena kot Hydrolyzed Wheat Protein.

Oddaj komentar