ZPMS: “Ostro obsojamo trenutne dogodke v povezavi s protestom mariborskih dijakov”

Zveza prijateljev mladine Slovenije si prizadeva za vzpostavitev enakopravne vloge otrok in mladostnikov v družbi ter spodbuja k aktivnemu državljanstvu, sporočijo in dodajo, da se zavedajo, koliko truda je potrebnega za vzpostavitev okolja, v katerem mladi želijo spregovoriti in biti slišani, zato ostro obsojajo trenutne dogodke v povezavi s protestom mariborskih dijakov.

Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije: »Namesto da bi krepili glas mladih, ki imajo pravico povedati svoje mnenje, jim izdajamo plačilne naloge in obdolžilne predloge, kar je nesprejemljivo in v nasprotju z vsemi standardi, ki obstajajo v razviti Evropi. Pozivam k zdravemu razumu, odstopu od teh postopkov in tudi k razumevanju vloge mladih in njihovega glasu. Če mladi ne smejo povedati svojega mnenja na dostojen način, kar se je v mariborskem primeru zagotovo zgodilo, če jih tudi vodilni v državi ne slišijo in zatirajo njihov glas, je to slabo za vse nas.«

Svoboda izražanja

Vsakdo ima pravico do svobode izražanja, kar zapoveduje Ustava RS, ki je akt z najvišjo pravno močjo, še zapišejo na svoji spletni strani in dodajo, da kaznovanje zaradi pravice do svobode izražanja pomeni kršitev 13. člena Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah (KOP), ki govori o tem, da ima vsaka oseba, mlajša od 18 let, pravico do svobode izražanja ne glede na meje v ustni, pisni, tiskani ali umetniški obliki ali na drug način po otrokovi izbiri.

Pozivajo k ustavitvi trenutnih postopkov zoper mariborske dijake

Prav tako gre za kršitev 12. člena KOP, ki govori o spoštovanju mnenj otrok oziroma participaciji otrok v družbi.

Ravnanje države jasno kaže na neupoštevanje ter nespoštovanje mnenja dijakov in dijakinj, ki so protestirali. Tudi na njihovo ne-participacijo, ko se je odločalo o vrnitvi v šolo. Opozarjajo, da je v že tako negotovih in napetih časih na naših otrocih in mladih veliko breme, tovrstni dogodki pa stiske zgolj poglabljajo.

Državo in vse pristojne pozivajo k ustavitvi trenutnih postopkov zoper mariborske dijake in dijakinje, saj so osnovani na posegu v otrokove pravice. “Glas naših otrok mora biti slišan, ker kot radi pravimo, so naša prihodnost in gradijo svet, v katerem želijo živeti,” še zapišejo.

❗[𝐒𝐄𝐙𝐍𝐀𝐍𝐈𝐋𝐈 𝐒𝐌𝐎 𝐉𝐀𝐕𝐍𝐎𝐒𝐓𝐈]

Zveza prijateljev mladine Slovenije si močno prizadeva za vzpostavitev enakopravne vloge…

Objavil/a Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS dne Sreda, 10. marec 2021

Oddaj komentar