Zobozdravniki si ne želijo zapiranja zobozdravstvene dejavnosti

Zobozdravniki si kljub epidemiološkim razmeram ne želijo, da bi zapirali zobozdravstveno dejavnost. Tak ukrep bi v izjemno neugoden položaj postavil vse bolnike, ki so zdaj sredi zdravljenja, in tudi tiste, ki bodo takšno zdravljenje potrebovali v času, ko bi bile ordinacije zaprte in ko bi bila možna le obravnava nujnih stanj, so navedli.

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da je v tej smeri odbor za zobozdravstvo v stiku s svetovalno skupno za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Tako podajajo konstruktivne predloge, ki bi omogočili ohranjanje delovanja ordinacij glede na trenutne epidemiološke razmere, to so predvsem opuščanje dolgih aerosolnih posegov, ki so najbolj kritični za prenos okužbe v zobozdravstveni ordinaciji.

Omenjeni odbor je ob tem sprejel pomembne sklepe, ki so jih tudi posredovali vsem zobozdravnikom. Vse delodajalce v zobozdravstveni dejavnosti je pozval, da zagotovijo ustrezno osebno varovalno opremo in strogo upoštevanje protokolov vstopanja bolnikov v zdravstveno ustanovo.

Prav tako je vse zobozdravnike in zobozdravnice vnovič pozval k doslednemu nošenju osebne varovalne opreme in upoštevanju obstoječih varnostnih protokolov po strokovnih priporočilih za obravnavo bolnikov v zobozdravstvenih ordinacijah.

Danes pa je odbor na vse zobozdravnike in zobozdravnice naslovil še poziv, v katerem posebej izpostavlja, da so vedno večji problem asimptomatske okužbe, zato naj bodo zobozdravniki še toliko bolj pozorni.

“Če se bo svetovalna strokovna skupina za covid-19 oz. vlada v določeni točki odločila za zapiranje celotnega zdravstva, bodo za zobozdravstvo najverjetneje veljali isti protokoli, kot so veljali ob prvem valu epidemije. Če do tega pride, si želimo, da bi bili ti ukrepi časovno čim bolj omejeni,” so zapisali v zbornici.

Ob tem pa so vse prebivalce pozvali, naj dosledno spoštujejo vse preventivne ukrepe, saj lahko le tako skupaj prispevamo k temu, da v zdravstvu zapiranje ne bo potrebno ali pa bo to čim krajše.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar