Znano, kdaj naj bi uvedli digitalno potrdilo

Voditelji članic EU so v Bruslju danes pozvali k hitri uveljavitvi covidnega potrdila na ravni unije, s čimer bi evropskim državljanom omogočili lažje potovanje to poletje. Zavezali so se tudi, da bo EU revnejšim državam do konca leta donirala najmanj sto milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Hitrost cepljenja po vsej EU se je pospešila

To bo skupaj z izboljšanjem epidemioloških razmer omogočilo postopno ponovno odpiranje naših družb, piše med drugim v sklepih vrha, ki so jih danes sprejeli voditelji sedemindvajseterice. Vendar pa moramo ostati pozorni na širjenje novih različic virusa, so ob tem opozorili.

K postopnemu odpiranju med poletno turistično sezono naj bi pripomoglo tudi digitalno zeleno potrdilo, ki bi ga na ravni EU predvidoma uvedli konec junija. Voditelji so danes pozvali k njegovi hitri uveljavitvi.

Nadalje so pozvali tudi k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev pravičnega dostopa do cepiv proti covidu-19 na svetovni ravni in v tej luči podprli vodilno vlogo mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. EU in države članice so se zavezale, da bodo pospešile delitev cepiv v podporo revnejšim državam, pri čemer naj bi do konca leta prispevale vsaj sto milijonov odmerkov, so še zapisali.

To ustreza več kot 170 milijonom ljudi

Evropska komisija je sicer danes naznanila, da naj bi do konca tedna skoraj polovica odraslih v EU prejela vsaj en odmerek cepiva. To ustreza več kot 170 milijonom ljudi. V uniji bo do konca tedna tudi dobavljenih 300 milijonov odmerkov cepiva.

S tem bo EU po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen dosegla nov mejnik pri cepljenju evropskih državljanov. Cilj unije je sicer doseči 70-odstotno precepljenost odraslih do julija.

Predsedniki držav in vlad EU, med njimi tudi premier Janez Janša, se v Bruslju udeležujejo dvodnevnega izrednega zasedanja Evropskega sveta, ki se bo danes zaključilo. Drugi dan zasedanja je ob pandemiji na dnevnem redu tudi razprava o podnebnih ciljih unije, ki še poteka.

To je prvo fizično srečanje voditeljev članic EU v Bruslju po rednem vrhu decembra lani. Zaradi slabših epidemioloških razmer so namreč zasedanja v minulih mesecih potekala virtualno.

vir: sta

Oddaj komentar