Znane grozljive podrobnosti trgovine z ljudmi v Šentilju

FOTO: Pixabay.com

Pretekli teden smo poročali, da je več kot 90 policistov in kriminalistov izvajajo dlje časa trajajoče kriminalistične preiskave s področja organizirane kriminalitete. Preiskovali so nočni klub v Šentilju.

Pojasnili številne podrobnosti

Danes so na PU Maribor podali več informacij na področju preprečevanja trgovine z ljudmi. Na novinarski konferenci sta sodelovala Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor in Damijan Roškarič, višji kriminalistični inšpektor z Uprave
kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Izkoriščali najmanj 38 žensk, med njimi tudi Slovenke

Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije je pojasnil, da so v letu 2019 ugotovili utemeljene razloge za sum, zato so začeli z zbiranjem obvestil in odkrili, da so osumljenci sodelovali v hudodelski združbi. Vodja je bil 40-letnik, ki je vodil lokal in ga je vzel v najem od 63-letnika.

V vseh teh letih so izkoriščali najmanj 38 žensk, starosti med 25 in 35 let, večina iz tujih držav, kot so Dominikanska Republika, Srbija, Romunija, Ukrajina, Hrvaška, pa tudi iz Slovenije. Meglič je pojasnil, da so izkoristili njihovo revščino in stanje. Nekatere so pripeljali pod pretvezo, da bodo v Sloveniji opravljale dobro plačano delo natakaric.

Prostituirati so se morale vsak dan v tednu

V nadaljevanju je pojasnil, da so bile nastanjene na različnih lokacijah, od koder so jih vozili v lokal. “Prostituirati so se morale med 21. in 4. uro zjutraj, vse dni v tednu. Cena je bila 140 evrov za uro in 70 evrov za pol ure,” je opisal in dodal, da so svoj delež dobile še le, ko so odplačale svoje stroške. Dovolili so jim tudi, da po določenem času prenehajo s svojim delom, a le pod posebnimi pogoji, eden izmed njih je bil, da morajo privabiti v delo vsaj dve drugi ženski.

Združba je dekleta ves čas nadzirala tudi preko videonadzora, tako so imeli nad njimi popolni nadzor. Brez dovoljenja niso smele zapuščati stanovanja, zapustile so ga lahko le v spremstvu katerega izmed članov.

Z delovanjem so nadaljevali tudi kljub ukrepom, ki so povezani z epidemijo

V zaključni akciji, ki se je odvila 10. marca, so odvzeli prostost petim osumljencem. Opravili so hišne preiskave na 13 lokacijah, pri tem pa zasegli več gotovine in dokumentacije. Ugotovili so, da so dobili najmanj 207.000 evrov. Preiskujejo tudi kaznivo dejanje pranja denarja.

V sklopu preiskave je bilo ovadenih 10 oseb, pet so jih pripeljali pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper enega odredil pripor, zoper drugega ukrep javljanja, trije so bili izpuščeni.

Oddaj komentar