Zlatko Zahović: “Reprezentanca je po moje neka stopnja več”

Prvo dejanje nogometnega evropskega prvenstva do 21 let v Mariboru je enourna oddaja Uvertura, ki je bila predvajana v nedeljo na BK TV ter tudi na facebook straneh Mestne občine Maribor, Nogometne zveze Slovenije.

Kot nekdanji nogometaš je Zlatko Zahović v studiu pred začetku evropskega prvenstva do 21 let povedal marsikaj zanimivega: “Mislim da je to najprej uresničitev sanj. Ko kot mlad fant prideš na tako veliko tekmovanje, kot je evropsko prvenstvo za mlade. To je potrditev tvojih žrtev, tvoje kvalitete in seveda se želiš pokazati v najlepši luči. Verjamem, da fantje imajo tremo, ampak tisto pozitivno. Gotovo se jim v glavah vrtijo uspešni filmi, o uspešnih zadetkih, o obrambah, o enostavno uspešnih zgodbah.”

Ponosen na državni dres in himno

Nekdanji športni direktor NK Maribor je podpisan pod največje uspehe mariborskega kluba. Kakšna je razlika med pripravami na veliko tekmo v klubu in veliko tekmo ko gre za reprezentančno tekmo, ko nosiš dres s slovenskim grbom? “Mislim da je velika razlika. V klubih se ponavadi te tekme vrstijo iz dneva v dan oz. na tri dni iz tedna v teden in tekom leta jih je ogromno. Reprezentanca pa je seveda vsaj po moje neka stopnja več, kajti igrajo izbrani, najboljši. Igra himna, zastava je izobešena, vsi tvoji domači, prijatelji in ostali so zelo ponosni, da nosiš ta grb, da si ti član izbrane vrste, pod katero se igra domača himna na katero si ponosen. Po mojem mnenju je to stopnica več.”

Stadioni bodo prazni, gledalci bodo prav gotovo manjkali, s tem se strinja tudi Zahović: “Seveda so zelo pomembni tudi gledalci, kajti gledalci so tisti za katere se igra, gledalci obogatijo takšen spektakel kot je nogometna tekma. Sploh te manjše reprezentance, kot je Slovenija, ki bi zelo povezani z domačimi gledalci, ki dajejo energijo in nekaj več. Prepričan sem, da bodo fantje zaradi tega v določenem hendikepu, ampak vloga na tem prvenstvu je tako velika, da sem prepričan, da bodo fantje pripravljeni tudi na to.”

Nogometaši morajo verjeti vase

Kakšni bi bilo napotki za mlade nogometaše? Ve se da vsi celo življenje delajo za to, da se predstavijo. Lahko v želji pregoriš? “Samo pozitivno in verjeti vase. Imamo res vrhunsko reprezentanco, vsaj po mojem videnju stvari, fantje so res odlični, imajo ogromno kvalitet, morajo verjeti vase, tako kot tudi mi vsi oz. tisti, ki so jim bližje jim morajo dati neko pozitivno energijo. Jim dopovedovat, da morajo morajo verjeti, da lahko verjamejo da upajo v to. In na koncu ni važno kaj in kako, vendar ti fantje, ki so že na evropskem prvenstvu enostavno ne morejo razočarat. In to jim je treba vcepit v glavo.”

Spregovoril tudi o Janu Mlakarju

Beseda Zahovića je v oddaji nanesla tudi ne nevpoklic Jana Mlakarja: “Nisem bil kritičen, sploh ni bila moja želja bit kritičen, izbor je selektorjev, vendar govorimo o igralcu, ki lahko naredi nekaj več. Govorimo o kapetanu in govorimo o potrjeni vrednosti in kakovosti, tako v igralskem smislu, kot v človeškem smislu. Jan je profesionalec v pravem pomenu besede, mislim da bi si zaslužil vpoklic v reprezentanco. Mislim, da je to tudi pokazal in dokazal že večkrat, da je bil dodana vrednost. Igrišče in rezultat ne sme trpet ne glede na okoliščine, ki so včasih prijetne in manj prijetne. Vsi smo tukaj za rezultat, vsaj po mojem načinu videnja. Tu sva tudi prvi strelec reprezentance in selektor, ki nam je tudi dajal toliko lepih golov oz. užitkov. Če bi do naju tako reagirali, potem verjetno teh lepih trenutkov tudi ne bi bilo.”

Oddaj komentar