Ženska norveška reprezentanca rokometa na mivki kaznovana, ker ni bila v bikinkah

Norveška ženska ekipa rokometa na mivki Vir:_Norges Håndballforbund, Foto: Axel Heimken, kolektiff

Evropska rokometna zveza (EHF) je kaznovala žensko reprezentanco Norveške, ker so športnice na evropskem prvenstvu v rokometu na mivki namesto bikinija nosila oprijete kratke hlače. Ekipa se sicer že vsaj od leta 2006 pritožuje rokometni zvezi, da je prisiljena tekmovati v zelo razkrivajočih oblačilih, zato se je odločila za takšen način protesta.

Medtem pa je paraolimpijki Oliviji Breen uradnica na tekmovanju dejala, da so njene tekmovalne hlače “prekratke in neprimerne”. Težko je narediti kaj prav, če si ženska, so zapisali pri Društvu za nenasilno komunikacijo pri tem, ko so delili novico o kaznovanju reprezentance Norveške, ker so nosile telovadne hlače, ne pa bikink.

Med drugimi je ogorčena nad kaznijo, ki so jo dobile Norvežanke, tudi ameriška pevka Pink, ki je dejala, da je pripravljena plačati njihovo kazen, poročajo tuji mediji. Gre za globo v višini 1.765,28 ameriških dolarjev.

Norveška ekipa je dobila denarno kazen, ker so imele tekmovalke na sebi “neprimerno opravo”. Evropska rokometna zveza namreč poudarja, da morajo nositi tekmovalke bikinke, ki sicer komaj kaj pokrivajo, več pa odkrivajo. In čeprav so norveške tekmovalke bile v oprijetih kratkih hlačah, je to bilo nesprejemljivo za zvezo. Za spodnji del oprave so namreč določene hlačke, ki so tako kratke, da njihova dolžina ne sme presegati deset centimetrov, zgornji del pa mora biti športni modrček. Pri taki opravi se lahko upravičeno sprašujemo, ali gre res za športno opravo, ali pa se športnice predstavlja kot spolni objekt. Podobno se lahko vprašamo tudi pri odbojki na mivki.

Norveška rokometna zveza pa je po dogodku zapisala, da so zelo ponosni na dekleta, ki so na evropskem prvenstvu povzdignila glas in nam povedala, da je dovolj. Zapisali so še, da norveška rokometna zveza stoji za dekleti in da jih podpira. “Skupaj se bomo še naprej borili za spremembo mednarodnih predpisov, da bodo tekmovalke lahko igrale v oblačilih, v katerih jim je udobno,” so še zapisali.

Oddaj komentar