Zdravstveni domovi in bolnišnice so izvedli več kot 500 samoplačniških testov na koronavirus

FOTO: Pixabay.com

Bolnišnice in zdravstveni domovi so s samoplačniškimi testiranji na okužbo z novim koronavirusom začeli maja, do sedaj se je za takšno testiranje odločilo nekaj več kot 500 oseb. Podatki, ki so jih za STA pripravili v bolnišnicah, pa kažejo, da v samoplačniškem testiranju niso odkrili novih okužb.

FOTO: pixabay.si

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so do vključno 2. junija opravili 108 samoplačniških testiranj. Kot so zapisali, so imeli v sredo naročenih 15 bolnikov, v četrtek pa 18. Med opravljenimi testi ni bilo pozitivnega primera, so sporočili za STA.

Odločitve, kdaj bodo začeli tudi testiranje na protitelesa, s katerimi bi dokazovali, ali je oseba že prebolela covid-19 oz. prišla v stik z virusom, pa še niso sprejeli.

V Ljubljani samoplačniško testiranje izvaja tudi Zdravstveni dom Ljubljana. Do 1. junija so izvedli 102 samoplačniška testa, v povprečju na dan odvzamejo od osem do devet samoplačniških brisov. Med odvzetimi vzorci ni bilo pozitivnih primerov.

V Mariboru je samoplačniško testiranje na voljo od 21. maja. Do 2. junija so opravili 104 testiranja. Med samoplačniki niso odkrili nobene okužbe z novim koronavirusom, so za STA zapisali v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

V Splošni bolnišnici Celje so med 12. majem in 1. junijem opravili 104 samoplačniška testiranja na okužbo z novim koronavirusom. “Povpraševanje dnevno variira. Kakšen dan mine brez samoplačniških testiranj, največje dnevno število opravljenih samoplačniških testiranj pa je bilo 12,” so zapisali za STA. Tudi pri njih med odvzetimi vzorci niso zabeležili pozitivnih primerov.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so od 13. maja odvzeli 41 brisov za samoplačniško testiranje, pozitivnih ni bilo, so sporočili za STA. “Glede na klice je zanimanje kar veliko. Dnevno prejmemo od pet do deset klicev, povezanih z informacijami o samem poteku testiranja,” so zapisali v bolnišnici.

Samoplačniško testiranje ponujajo tudi v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec. Od 18. maja do 2. junija se je pri njih testiralo 17 oseb, so zapisali za STA.

V brežiški bolnišnici so med 22. majem in 2. junijem izvedli 14 samoplačniških testov, v povprečju izvedejo dva testa na delovni dan. Med odvzetimi vzorci ni bilo pozitivnih, so pojasnili za STA.

Sicer cena samoplačniškega testiranja na koronavirus ni enotna, odšteti je treba od 80 do 100 evrov.
Vir: STA

Oddaj komentar